Πρόκληση - βόμβα από Γιλντιρίμ: «Υπό αμφισβήτηση το καθεστώς στο Αιγαίο» (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Πρόκληση - βόμβα από Γιλντιρίμ: «Υπό αμφισβήτηση το καθεστώς στο Αιγαίο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 12/12/17 - 22:34

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις κατά της ελληνικής πλευράς με πιο πρόσφατο περιστατικό τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πρόκληση - βόμβα μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Γιλντιρίμ που αφορούν στο καθεστώς στο Αιγαίο πέλαγος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη βουλή. Εκεί κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έθεσε το ζήτημα των 18 «υπό ελληνική κατάληψη» νησιών του Αιγαίου και για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της Λωζάνης, επειδή η Ελλάδα –όπως είπε- δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει ‘δωρίσει’ στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι υπάρχει μεν ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, αλλά «θα πρέπει το Αιγαίο να αποτελέσει θάλασσα φιλίας κι όχι αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Όσο αφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ξεκαθάρισε ότι: «Η Λωζάνη είναι μία συνθήκη, η οποία υπογράφηκε μεταξύ 11 χωρών και ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία. Η αιτία πίσω από την βούληση για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, την οποία έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρός μας στην Ελλάδα, είναι η εξής: Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Λωζάνη, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης ‘Τούρκος’, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων. Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι ‘πρέπει αυτή να αλλάξει’; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη, αγαπητοί μου. Η εθνική στάση/ευθύνη δεν είναι μόνο παρόλες. Εθνική στάση/ευθύνη δεν είναι να βγαίνεις έξω και να παραπονιέσαι για τη χώρα σου, εθνική στάση/ευθύνη σημαίνει να υπερασπίζεσαι παντού τα συμφέροντα της χώρας σου».

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα. Ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το 1998 είπε το εξής, ''Στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες''. Δηλαδή, εδάφους που δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης η κυριαρχία του. Εμείς λέμε ότι ‘δεν ανήκουν σε εσάς’, εκείνοι λένε αντίστοιχα ότι ‘δεν ανήκουν σε εσάς’. Είναι ένα ζήτημα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να θεωρείται το ίδιο».

«Εμείς λέμε το εξής: Αυτά τα νησιά, αυτοί οι σχηματισμοί, αυτά τα κομμάτια βράχων, αυτά τα μικρά και μεγάλα πράγματα με την τότε τεχνολογία (της εποχής της Λωζάνης) δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη, ούτε υπήρξε για αυτά κάποια άλλη συμφωνία. Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!»

Γιλντιρίμ: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Δηλώσεις και για το Κυπριακό έκανε στην τουρκική βουλή ο Τούρκος πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Απέδωσε μάλιστα τη μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα στην Κύπρο και στην άρνηση της ε/κ πλευράς.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ακόμη ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας διαρκεί εδώ και 54 χρόνια και παρά τα εμπόδια εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας, ενώ πρόσθεσε πως η προσδοκία τους είναι να μην παραταθεί ακόμη περισσότερο αυτή η διαδικασία και να επιτευχθεί ο στόχος. «Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να λάβει μια απόφαση. Ή η Ε.Ε. θα κλειστεί στον εαυτό της και θα συρρικνωθεί ή θα προχωρήσει μπροστά χρησιμοποιώντας τη δύναμή της ώστε να γίνει πιο περιεκτική, πολυφωνική, πολυπολιτισμική», δήλωσε.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν υπάγονται σε συμφωνία» 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι NTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο θέμα της Λωζάνης που προέκυψε με το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ανέφερε:

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Υπάρχουν όμως νησιά, τα οποία δεν υπάγονται σε κάποια συμφωνία. Προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα προβαίνουμε σε αμοιβαία βήματα. Εδώ βλέπουμε ότι έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες, έχουν προστεθεί πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται. Και να επικαιροποιούνται μπορούν. Για παράδειγμα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Για παράδειγμα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λέξη ‘Τούρκος’. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν».

ΠΗΓΗ: ΑΝΤ1