Θέμα νησιών στο Αιγαίο θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 

 
Θέμα νησιών στο Αιγαίο θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 

Ενημερώθηκε: 13/12/17 - 12:21

Την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα επέκρινε από το βήμα της Βουλής,στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε στις δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε: «Γιατί δεν ρώτησε για τα 18 νησιά; Σε εκείνα τα νησιά υπάρχουν 5000 Έλληνες στρατιώτες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια πολλές φορές με ερωτήσεις που καταθέτει Βουλή υποστηρίζει πως «έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα στο Αιγαίο 18 νησιά» και κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία.

Στο μεταξύ η διαμάχη για τα «18 νησιά» στο Αιγαίο έχει επεκταθεί και μεταξύ των τουρκικών εφημερίδων Σοζτζού και Σταρ. Η δεύτερη απαντώντας σε είδηση της πρώτης που κατονομάζει ως «18ο νησί που έχει καταληφθεί» το Μαράθι, γράφει τα εξής:

“Υπάρχουν δύο νησιά με το ίδιο όνομα. Το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στην Μεσόγειο. Ο Κιλιτσντάρογλου και η Σοζτζού έχουν μπλέξει τα δύο “Μαράθια”. Το Μαράθι που έχουμε πάρει από τους Ιταλούς και υποστηρίζεται ότι το έχει καταλάβει η Ελλάδα δεν είναι στο Αιγαίο αλλά απέναντι από το Κας και πάνω του κυματίζει η τουρκική σημαία. Μάλιστα από το 1932 έχει μετονομαστεί σε Γκιουρμανλί».

Η Σταρ γράφει επίσης ότι πίσω από τις ειδήσεις «κατάληψης νήσων στο Αιγαίο από την Ελλάδα» υπάρχουν τραγικο-κωμικοί ισχυρισμοί που έχουν στόχο να φθείρουν την κυβέρνηση και το κράτος.

«Τορπίλες» Γιλντιρίμ

Για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο μίλησε στη Βουλή και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ο οποίος και κατηγόρησε την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη μειονότητα της δυτικής Θράκης.

“Το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη βουλή προσθέτοντας ότι “το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην Τούρκου Προέδρου Ντεμιρέλ το 1998 που είχε πει ότι “στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης. “Εμείς λέμε ότι ‘δεν ανήκουν σε εσάς’, εκείνοι λένε ότι ‘δεν ανήκουν σε εσάς’. Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό αυτά τα νησιά “με την τεχνολογία της εποχής εκείνης (της Λωζάνης) δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη, ούτε υπήρξε για αυτά κάποια άλλη συμφωνία”.

“Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι”, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.

Για τη συνθήκη της Λωζάνης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει να εφαρμόσει τα δικαιώματα “των ομοεθνών μας”, όπως αποκάλεσε την μουσουλμανική μειονότητα, “παρόλο που τα δικαιώματα τους καθορίζονται ξεκάθαρα στη Λωζάνη”, όπως είπε. “Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης ‘Τούρκος’, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων. Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι ‘πρέπει αυτή να αλλάξει’; “, ανεφερε ο Γιλντιρίμ.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν υπάγονται σε συμφωνία» 

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι NTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, , αναφερόμενος στο θέμα της Λωζάνης που προέκυψε με το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ανέφερε:

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Υπάρχουν όμως νησιά, τα οποία δεν υπάγονται σε κάποια συμφωνία. Προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα προβαίνουμε σε αμοιβαία βήματα. Εδώ βλέπουμε ότι έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες, έχουν προστεθεί πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται. Και να επικαιροποιούνται μπορούν. Για παράδειγμα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Για παράδειγμα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λέξη ‘Τούρκος’. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν».