Τροπολογία της τελευταίας στιγμής: Απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού

 
Ψηφίζεται η τροπολογία για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών-Σφοδρή αντίδραση του ΠΦΣ

Ενημερώθηκε: 20/12/17 - 21:11

Με τροπολογία- εξπρές απελευθερώνεται το επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε ήδη την τελευταία στιγμή την τροπολογία και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη (21/12).Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις διατάξεις αυτής, πλέον «άδεια φαρμακείου χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, ενώ άδεια θα παρέχεται και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η λίστα με τις 113 απαιτήσεις των δανειστών από την Ελλάδα μετά το Eurogroup

Η άδεια θα χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Με προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

ΠΦΣ: Δεν θα το επιτρέψουμε 

Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ενώ η συνέχεια αναμένεται να είναι σφοδρή. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, κάνοντας λόγο για «κυβερνητικούς ακροβατισμούς».

Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία «προ εξαμήνου έκρινε το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)», συμπληρώνοντας ότι η απόφαση συμπίπτει με τις σχετικές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς. απλώς θα χάσει τα χρήματα του», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδοσιάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.