Ονομασία ΠΓΔΜ: Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση δημιουργεί το συλλαλητήριο

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση δημιουργεί το συλλαλητήριο

Ενημερώθηκε: 21/01/18 - 23:48

Ονομασία ΠΓΔΜ: Με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, για το όνομα των Σκοπίων, να έχει ολοκληρωθεί και να δίνει τον παλμό της επικαιρότητας, ο δημόσιος διάλογος και η διαπραγμάτευση γίνεται πιο σύνθετη καθώς πλέον κυβέρνηση και κόμματα πήραν ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να μην λάβουν υπ όψιν τους.

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος - Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έστειλαν ηχηρό μήνυμα

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του άλλου μήνα (4 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα, αλλά πρωτίστως η στάση κυβέρνησης και κομμάτων στην διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, οι διπλωματικές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη με το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογο του, στο Νταβός, στα μέσα της εβδομάδας. Και ενώ κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του συλλαλητηρίου τις προηγούμενες ημέρες, εντούτοις υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Με ρεαλισμό αλλά και με σοφία μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας διαμηνύει στα Σκόπια ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη την ευαισθησία των χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη για το όνομα των Σκοπίων.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα» και

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ευτχώς για την χώρα τα μεγάλα εθνικά θέματα τα χειρίζεται η σημερινή Κυβέρνηση κι όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του επιτέθηκε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης».