Ονομασία ΠΓΔΜ: Μίνι Υπουργικό Συμβούλιο στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Μίνι Υπουργικό Συμβούλιο στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 26/01/18 - 18:28

Ονομασία ΠΓΔΜ: Με τη συμμετοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε το «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα των επαφών στο Νταβός.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες εκτιμούν τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει και αύριο θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς

.

Κυρ. Μητσοτάκης: Για λόγους θεσμικής τάξης θα πάω στη συνάντηση με τον Τσίπρα

Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και εκείνο του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Κίνηση αναγκαία δεδομένης της θέσης του Π. Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας αλλά και των συνεχόμενων δηλώσεων στελεχών των ΑΝΕΛ που αν μη τι άλλο δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου καλή εικόνα για το κυβερνητικό σχήμα.

συνεδρίασε, εκτάκτως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, άλλα και ενόψει του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας μετά το τέλος της Συνόδου ήταν αιχμηρή και ξεκαθαρίζει, πως λέει οχι στον όρο ''Μακεδονία'' για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του Κράτους των Σκοπίων», ενώ καταγγέλλει όσους «…ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Προέδρου Της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου».

Την ίδια ώρα η Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να λυθεί το Σκοπιανό»

«Mε την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται και τον στόχο για έξοδο από τα προγράμματα να είναι ορατός, ίσως η στιγμή είναι η κατάλληλη» για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Ένα μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βαδίζει προς την ένταξή του στους ισχυρότερους συνασπισμούς της Δύσης. Πρώτα όμως, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για το όνομά του» γράφει η WSJ.

Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό μετά το Νταβός

Παρά την αισοδοξία από την αρχή του πρόσφατου γύρου διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όλο πιο θολή καθίσταται η προοπτική επίλυσής του. Όπως και κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται «έχουμε μπροστά πολλά κεφάλαια. Και εσωτερικά και εξωτερικά».

Από τη μία η εκφρασμένη δυσκολία του Σκοπιανού πρωθυπουργού να πετύχει την αλλαγή Συντάγματος της γείτονος χώρας, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», τον παρότρυνε ο Τσίπρας. Με ενδιαφέρον αναμένεται το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ζόραν Ζάεφ

Στο Νταβός, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεσμεύτηκε για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας». Παρά τα πρώτα προωθητικά βήματα, όμως, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στο Νταβός ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά στον Ζόραν Ζάεφ ότι είμαστε πλέον στο 2018, το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.

συλλαλητηρίων

Από την άλλη, οι αντιδράσεις εντός Ελλάδος καλά κρατούν, υπό την πίεση και των , με την Νέα Δημοκρατία να λέει ότι δεν είναι κατάλληλος χρόνος για λύση και στελέχη των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να ανεβάζουν τους τόνους και να διαμηνύουν ότι δε θα ψηφίσουν μια πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις

Συλλαλητήρια στα οποία καλεί και ο Σύνδεσμος Κληρικών

Παράλληλα σθεναρή είναι και η στάση της Εκκλησίας τόσο για το όνομα όσο και για της αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα;». Για να προσθέσει με νόημα: «Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις». Αυτό είναι και το θέμα συζήτησης της σημερινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των ιεραρχών μετά και τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και ενόψει της νέας συγκέντρωσης στην Αθήνα. .

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι η επίτευξη συμφωνίας και η ευρεία στήριξή της στη Βουλή. Και τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις που θα πάρει, ως προς το πότε -αλλά και με ποιο τρόπο- θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η στάση των ΑΝΕΛ

δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του για την τελική στάση του Π. Καμμένου και να μην αποτελεί κίνδυνο σε βαθμό που να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ωστόσο, οι εμπρηστικές δηλώσεις κάποιων βουλευτών του προκαλούν μεγάλο «πονοκέφαλο» και πολιτική φθορά. Χαρακτηριστικές είναι οι συνεχείς.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος έχει συγκαλέσει τα Όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Εκτελεστικό Συμβούλιο) σε συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα.

Με το μάτια στραμμένα στους ανεξάρτητους βουλευτές

Με δεδομένη, τη στάση της Νέας Δημοκρατίας την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε «πολιτικάντικους σχεδιασμούς» χρεώνοντάς της απομονωτισμό αλλά και την άρνηση των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με τα μικρότερα κόμματα, ενώ ρίχνει «δίχτυα» και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

Καθόλου τυχαία, η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος κάνοντας μια προβολή στο εγγύς μέλλον εκτίμησε ότι μέσα από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Επίσκεψη Νίμιτς

Ο Μάθιου Νίμιτς έσπευσε Θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφτεί τα Σκόπια.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης γνωρίζει την ενόχληση που επικρατεί στην Ελλάδα, γύρω από το πρόσωπό του. Πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε αποκαλώντας τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε και μία άλλη αποκάλυψη. Λίγους μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του einpresswire.com, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με εκπροσώπους του «Διεθνούς Κινήματος Μακεδονικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στον Καναδά, είχε πει: «Αν ήμουν Μακεδόνας δεν θα διαπραγματευόμουν το όνομά μου». Με τούτα και με κείνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις τοποθετήσεις του για να εξευμενίσει τα πνεύματα, τονίζοντας τις αξιόλογες προσπάθειες της κυβέρνησης για επίτευξη συμβιβασμού.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την αντικειμενικότητα του κ. Νίμιτς και ζητούν την αντικατάστασή του.

Βενιζέλος: Το θέμα της ονομασίας μπορεί να λυθεί και χωρίς αλλαγή συντάγματος

ονομασία της πΓΔΜ

ενώ τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης προβληματικών αναφορών και διατάξεων μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν ή δύνανται να προσλάβουν αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Διευκρινήσεις για την κατάσταση σχετικά με την αναφορικά με το Σύνταγμα της χώρας κάνει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ευάγγελος Βενιζέλος,

Φ. Γεννηματά: Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τελική στάση μας στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

«Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική μας στάση. Θα αξιολογήσουμε το σύνολο της πρότασης, αν και όταν την φέρει η κυβέρνηση και διατυπωθεί επίσημα», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε σύντομη παρέμβασή της στη Βουλή, με αφορμή επερώτηση του κόμματός της για την πολιτική της κυβέρνησης στο αγροτικό.

«Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο εθνικό αυτό πρόβλημα επιβάλει να αναζητηθεί μία εθνική λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή για οποιαδήποτε λύση» υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε: «Για εμάς θα πρέπει να βρεθεί μία λύση επωφελής για τα εθνικά μας θέματα, που δεν θα περιλαμβάνει αλυτρωτικές διεκδικήσεις και θα αποτρέπει την καταστρατήγηση του πνεύματος και της ουσίας της συμφωνίας».

Δ. Κουτσούμπας: Δεν είναι απαραίτητο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Υπάρχουν πιο ουσιαστικά ζητήματα πέρα από την ονοματολογία και αυτά είναι ανοιχτά: Αλυτρωτισμοί, αλλαγές συνόρων, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της πΓΔΜ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ».

Ο κ. Κουτσούμπας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου θα πει, όπως και στον ελληνικό λαό, τις θέσεις του ΚΚΕ και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι απαραίτητη μία τέτοια σύσκεψη «γιατί όλα δείχνουν ότι περισσότερο θα περιπλέξει τα πράγματα. Υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Διαφορετική ουσία και περιεχόμενο το κάθε πολιτικό κόμμα και φυσικά υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα ζητήματα που κρύβονται και διακυβεύονται πίσω από ένα όνομα και αυτήν την ιστορία της ονοματολογίας».

Όπως ανέφερε, το ΚΚΕ δεν συνδέει την όποια λύση προταθεί εκ μέρους της κυβέρνησης με το τι θα κάνουν άλλα κόμματα ή οι ΑΝΕΛ ή ο κ. Καμμένος.