«Συμφωνία» Καραμανλή - Ιερώνυμου για την ονομασία της ΠΓΔΜ

 
«Συμφωνία» Καραμανλή - Ιερώνυμου για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ενημερώθηκε: 03/02/18 - 17:14

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η «μη χρήση» του όρου Μακεδονία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Κώστα Καραμανλή και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.

Μακεδονία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «χαλαρό κλίμα» για να συζητήσουν για το ζήτημα του Σκοπιανού αλλά και το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα για τη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Συλλαλητήριο Αθήνας: Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (ΦΩΤΟ)

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση εθνικά συμφέρουσα και επωφελής στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ.

Όπως και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι και στον Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Επεσήμανε και τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και στην επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.