Τα «λαβράκια» της φοροδιαφυγής

 
Τα «λαβράκια» της φοροδιαφυγής

Ενημερώθηκε: 28/02/18 - 17:39

«Λαβράκια» έβγαλε η έρευνα των αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς εντόπησε ανεπάγγελτους με δεκάδες χιλιάδες ευρώ καταθέσεις, επαγγελματίες που ξέχασαν να δηλώσουν περιουσίες ολόκληρες και εκατομμύρια ευρώ αγνώστου προελεύσεως, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα.

Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα στον απολογισμό της δράσης των Διευθύνσεων Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) είναι: πολιτικός μηχανικός ο οποίος απέκρυψε 1,734 εκατ. ευρώ εισοδήματος, δικηγόρος της Θεσσαλονίκης με απόκρυψη εισοδημάτων 2,5 εκατ. ευρώ, ανεπάγγελτος με 803.579 ευρώ, συνταξιούχος με 2,1 εκατ. ευρώ, ανώνυμη ναυτιλιακή εταιρεία στη Κρήτη με εικονικά στοιχεία 1,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα διαφυγόντα έσοδα ξεπέρασαν τα 104 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα από τα απολογιστικά στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Προσοχή στην «παγίδα» των φορολογικών δηλώσεων για τους 18ρηδες!

Τα… «λαβράκια» της φοροδιαφυγής

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

  • Συνταξιούχος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως που ανέρχονται σε 2.111.557 €.
  • Φυσικό πρόσωπο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προσαύξησε την περιουσία του με εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης με ποσό 2.413.068 €.
  • Φυσικό πρόσωπο κάτοικος νοτίων προαστίων, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, καθώς και από ανακριβή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνολικού ποσού 7.799.279,08€.
  • Ανδρόγυνο, κάτοικοι ανατολικής Αττικής, συνταξιούχοι προσαύξησαν την περιουσία τους κατά 896.044,15 € έκαστος.

    Οι πίστες, τα λουκέτα και ο ξεχασιάρης καλλιτέχνης

    Φυσικά υπήρχαν και οι περιπτώσεις που οδηγήσαν σε λουκέτα. 251 επιχειρήσεις είδαν τους «ράμπο» της ΑΑΔΕ να τις κλείνουν. Σε άλλες 12, έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί ο έλεγχος!

    Άλλος έλεγχος, σε μεγάλη νυχτερινή πίστα της παραλιακής, έγινε εξαιτίας ληξιπροθέσμων οφειλών Φ.Π.Α. άνω του 1,2 εκατ. ευρώ. Κατασχέθηκε η ημερήσια είσπραξη. Αλλά ο έλεγχος «έβγαλε» κι άλλα…

    Η φοροδιαφυγή πάει… παραλία

    Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε γνωστό κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, σε εστιατόριο ξενοδοχείου, από αντιπαραβολικό έλεγχο των εκδοθέντων μέσω ΦΤΜ φορολογικών στοιχείων και του POS της επιχείρησης, εντοπίσθηκε η μη έκδοση 65 αποδείξεων λιανικής πώλησης αξίας 23.675,50 ευρώ για μόλις μια ημέρα.

    Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση εστίασης σε νησί του Ιονίου, πέραν της μη έκδοσης 48 αποδείξεων λιανικής πώλησης κατά την ημέρα του ελέγχου, προέκυψε η έκδοση φορολογικών στοιχείων μέσω ΦΤΜ και η συστηματική εν συνεχεία ακύρωσή τους. Η αξία των φορολογικών στοιχείων που είχαν ακυρωθεί κατά την ημέρα του ελέγχου ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Σε επιχειρήσεις καφέ γνωστής αλυσίδας, εντοπίσθηκε η μη έκδοση 80 και 74 φορολογικών στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.

    POS και ΦΠΑ

    Σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου, εντοπίσθηκε επιχείρηση που διενεργεί περιηγητικές εκδρομές με πλοιάρια γύρω από το νησί, χωρίς να έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 330.000 ευρώ, φόρος ο οποίος συνεπεία του ελέγχου αποδόθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση. Συνεπεία του ελέγχου ήταν η ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για τις Ν.Ε.Π.Α.

    Ρούχα μέσω Facebook αλλά… χωρίς αποδείξεις

    Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, εντοπίσθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από πωλήσεις διενεργούμενες μέσω Facebook που αποστέλλονταν σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι σε διάστημα μόλις επτά μηνών δεν εκδόθηκαν 3.500 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.

    Τα αυτοκίνητα από τη Βουλγαρία

    Σε επιχείρηση στάθμευσης οχημάτων στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένου μερικού επιτόπιου ελέγχου, εντοπίσθηκαν οχήματα με Βουλγάρικους αριθμούς κυκλοφορίας, τα οποία εκμισθώνονταν στην Ελληνική επικράτεια.

    Ακολούθησε ο εντοπισμός και η δέσμευση ενός εξ αυτών. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.

    Οι έλεγχοι στα βενζινάδικα

    Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων ενδεικτικά αναφέρονται:

    – Περίπτωση πρατηρίου σε γνωστό νησί του Ιονίου, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 121.857,45 ευρώ. Πρατήριο υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 8 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης συνολικής αξίας 9.202,49 ευρώ.

    – Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 15 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις υγραερίου κίνησης συνολικής αξίας 9.498,93 ευρώ. Σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε νησί του Ιονίου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 21 φορολογικών στοιχείων για την πώληση υγραερίου αξίας 5.511,67 ευρώ.

    Έβγαλαν το… λάδι

    Σε στοχευμένους ελέγχους σε ελαιοτριβεία ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις: Στην ευρύτερη περιοχή Λακωνίας εντοπίσθηκαν σε ελαιοτριβείο 15 τόνοι ελαιόλαδο χωρίς φορολογικά στοιχεία απόκτησης.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εντοπίσθηκε η μη έκδοση 19 φορολογικών στοιχείων αξίας 62.700 ευρώ από την πώληση 19 τόνων ελαιόλαδου. Στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας εντοπίσθηκε μη έκδοση 26 φορολογικών στοιχείων από την πώληση ελαιολάδου συνολικής αξίας 18.000 ευρώ.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας διαπιστώθηκε η μη έκδοση 34 φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 2.200 ευρώ από το εκθλιπτικό δικαίωμα, ενώ για τρία χρόνια δεν είχαν υποβληθεί Δηλώσεις Εισοδήματος και Φ.Π.Α.