Αλλαγές στην φρούρηση των συνόρων στον ´Εβρο αποφάσισε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 
Αλλαγές στα σύνορα αποφάσισε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ενημερώθηκε: 09/03/18 - 23:59

Αλλαγές στις περιπολίες στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή στον Έβρο, αποφάσισαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από απανωτές συσκέψεις, στον απόηχο της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές και τα όσα ακολούθησαν με την προφυλάκιση τους.

Έχουν δοθεί στις μονάδες της περιοχής αυστηρές εντολές και ήδη εφαρμόζεται ο υπερτριπλασιασμός των ατόμων που απαρτίζουν τις ομάδες των στρατιωτικών κατά την διάρκεια των περιπολιών. Έτσι, από δύο άτομα που έβγαιναν ως τώρα, οι περιπολούντες αυξήθηκαν σε επτά.

Παράλληλα, ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί και για τον τρόπο κίνησης πάνω στην οριογραμμή, όπως και για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που επιχειρηθεί αιφνιδιασμός.

Ποιος “πλήρωσε το μάρμαρο”

Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί – υπεύθυνοι των δυνάμεων στην περιοχή, διοικητές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν για ένατη μέρα κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης, καρατομήθηκαν.

Πρόκειται για τους υποστράτηγο Δημήτριο Μπονώρα και τον Ταξίαρχο Ανδρέα Φλωράτο διοικητές στη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και στην 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι», αντίστοιχα, στις οποίες υπηρετούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση - Ετοιμάζει «θερμό επεισόδιο» μέσα στο Πάσχα

Δεν πρόκειται για τυχαία στελέχη, αλλά έμπειρους και αξιόμαχους στρατιωτικούς η απομάκρυνσή τους δεν σημαίνει και το τέλος της καριέρας τους στο Στράτευμα. Προφανώς κρίθηκαν πολύτιμοι και έτσι μετακινήθηκαν ο ένας σε νευραλγικό κλάδο του ΓΕΣ και ο δεύτερος στη διοίκηση σχολής του Στρατού.

Καμμένος: Πρόκειται για ομηρία!

ο ΥΕΘΑ,  Πάνος Καμμένος

Την ίδια στιγμή, από το Βουκουρέστι, χαρακτήρισε την κράτηση των δύο στελεχών υπόθεση ομηρίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σύνηθες επεισόδιο! Μάλιστα, ζήτησε δημοσίως την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας για την αποφυλάκιση των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού.

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών» ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Καμμένου.

Αντιδρά η αντιπολίτευση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κυριάρχησε και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την πολιτική φαρμάκου την τελευταία τριετία. Με έντονη τη διαφωνία της ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τη σύλληψη στον Έβρο και την κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στη χώρα μας, με τον κ. Τσίπρα να απαντά σε υψηλούς τόνους και μάλλον ενοχλημένος από την ανοιχτή παραίνεση του κ. Μητσοτάκη ότι θα καλέσει τον Τούρκο πρόεδρο «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα».

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση και πως οι κυβερνητικές κινήσεις έχουν μία στέρεα λογική και εντάσσονται σε ένα σχέδιο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο από την πλευρά του να τον εγκαλεί γι' αυτό.