Σήμερα η ένσταση για τη συνέχιση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Θέμα ανταλλαγής με τους 8 θέτει ο Ερντογάν

 
Σήμερα η ένσταση για τη συνέχιση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Θέμα ανταλλαγής με τους 8 θέτει ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 28/03/18 - 10:37

Θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα θέτει έμμεσα ο Ερντογάν ο οποίος στην πτήση επιστροφής από τη Βάρνα είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «κι εμείς ζητήσαμε τους 8 αλλά δεν μας τους έδωσαν»

Τις δηλώσεις Ερντογάν καταγράφει το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Hurriyet»:

«Βρήκαμε ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά. Συζητήθηκε το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτών που πέρασαν τα σύνορα και συνελήφθησαν επειδή μπήκαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Τους εξήγησα ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη και ότι οι οικογένειες και οι αρμόδιοι του Προξενείου τούς επισκέπτονται. Μου είπαν: "είστε μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος Πρόεδρος, εξασφαλίστε την απελευθέρωση εκείνων των δύο στρατιωτών". Κι εγώ τους απάντησα: "δεν είμαι μεγαλύτερος (πάνω) από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφασή της"», σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε προκλητικά ότι «τους εξήγησα ότι δεν συνάδει με τη Δικαιοσύνη, αυτοί που επιμένουν τόσο πολύ στο θέμα των δύο στρατιωτών να μην αναφέρονται καθόλου στο θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτών που αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα», για να προσθέσει: «Βέβαια, εμείς δεν κάνουμε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων. Αλλά αυτοί που έκαναν στη χώρα μας πραξικόπημα, ακόμα είναι στην Ελλάδα. Παρότι τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν έβγαλαν άχνα για το θέμα αυτό, αναφέρουν ότι πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δυο Έλληνες στρατιώτες».

Χουριέτ

σκεπτικό ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ύποπτοι φυγής

Στο μεταξύ, σήμερα οι δικηγόροι των Μητρετώδη-Κούκλατζη ένσταση επί της απόφασης για συνέχιση της προφυλάκισής τους η οποία ελήφθη με το .

δύο στρατιωτικοί

Στο σκεπτικό της απόφασης, η οποία εκδόθηκε μόλις μία ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος, υπήρξε μια αναφορά που μάλλον περιπλέκει την κατάσταση, καθώς το δικαστήριο εμφανίζεται να έκρινε ότι υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πράγματι οι υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το κατηγορητήριο δεν είναι γνωστό. Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί και ότι ενδέχεται, ως εκ τούτου, να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν, καθώς συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Ετσι, οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μέχρι νεωτέρας, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος προφυλάκισής τους.

Γεγονός είναι ότι η χτεσινή απόφαση, μετά την αισιοδοξία που δημιούργησε η Σύνοδος Κορυφής της Βάρνας, προκάλεσε ψυχρολουσία στην ελληνική πλευρά, η οποία αναμένει να δει την τύχη που θα έχει η έφεση, ωστόσο τηρούνται ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι και μεταδίδεται κλίμα απαισιοδοξίας. «Δεν ξέρω αν παίρνει από λόγια η τουρκική πλευρά», ήταν το σχόλιο κυβερνητικής πηγής, με την προσθήκη ότι «η τουρκική ηγεσία διεθνώς διατυμπανίζει την επιθυμία της για εξομάλυνση και βελτίωση των σχέσεων και στο εσωτερικό της χώρας τους κάνουν ό,τι θέλουν, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα».

Επικριτικός ως προς τη στάση της γείτονος εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. «Η Τουρκία ενώ στα διεθνή fora δείχνει συμπεριφορά εναρμόνισης με τους διεθνείς κανόνες, επί της ουσίας πράττει προς μια κατεύθυνση παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Θεωρώ, όπως θεωρεί και η κυβέρνηση, ότι ήταν μια υπόθεση που έπρεπε να λήξει άμεσα, αλλά δυστυχώς σε ένα κλίμα έντασης το οποίο πυροδοτεί η Τουρκία συνεχίζεται η κράτηση των δύο στρατιωτικών μέσω της παρέλκυσης της δικαστικής διαδικασίας», δήλωσε σχετικά.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επιχείρηση διεθνοποίησης των δύο στρατιωτών, με το θέμα να τίθεται στο βρετανικό κοινοβούλιο από τον βουλευτή των Συντηρητικών και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα. «Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Έλληνα πρεσβευτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών (Τέρενς Κουίκ) εδώ στη Βουλή με την ιδιότητά μου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μου ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι, όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό, να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας».