Ρέγκλινγκ: Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε άνευ όρων την Ελλάδα στη Γερμανία!

 
Ρέγκλινγκ: Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε άλλα νευ όρων την Ελλάδα στη Γερμανία!

Ενημερώθηκε: 10/05/18 - 03:10

Την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στα χέρια της Γερμανίας από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία είχε διαπραγματευτικά όπλα στην αρχή της κρίσης, αλλά δεν τα αξιοποίησε, επιβεβαιώνει στην ουσία ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα αναδεικνύει για άλλη φορά τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ομολόγησε προχθές το βράδυ σε εκδήλωση στο Ααχεν ότι η Γερμανία θα ήταν ο μεγάλος χαμένος από την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη, ενώ τώρα «επωφελείται από το ευρώ σχεδόν όσο καμία άλλη χώρα».

Οπως είπε, αν δεν είχαν απλωθεί οι «ομπρέλες διάσωσης» κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης, «τότε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μάλλον θα είχαν βγει υπό χαοτικές συνθήκες από τη Νομισματική Ενωση, θα κινδύνευε συνολικά το ευρώ, η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική και αυτό θα είχε ζημιώσει ιδιαίτερα τη Γερμανία».

Οπως είναι φανερό, το Βερολίνο έτρεμε την κατάρρευση της χώρας μας και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να ασκήσει πίεση αξιοποιώντας τη μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικό χρέος. Αντ' αυτού, έσκυψε το κεφάλι και υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες ό,τι επέβαλαν οι δανειστές.

Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στοίχισε στην οικονομία 86 δισ. ευρώ» και χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση», γιατί είχε σοβαρότερα προβλήματα απ' ό,τι οι άλλες χώρες, αδύναμη Δημόσια Διοίκηση και «το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση διάλεξε λάθος δρόμο, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να ευθύνεται, καθώς υπήρξε τόσο αναστροφή των μεταρρυθμίσεων όσο και καθυστέρηση εφαρμογής αλλαγών που ήταν απόλυτα απαραίτητες».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα μας θα αποπληρώσει τα δάνειά της, αν η ωρίμανση των δανείων της επεκταθεί χρονικά και το κόστος εξυπηρέτησής τους δεν ξεπερνά το 15% ή 20% του ΑΕΠ ετησίως.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Δημοκρατία"