Ο Κοταρέλι ετοιμάζει κυβερνητικό σχήμα - Οι ευρωσκεπτικιστές καλούν τον κόσμο στο δρόμο

 
Ο Κοταρέλι ετοιμάζει κυβερνητικό σχήμα - Οι ευρωσκεπτικιστές καλούν τον κόσμο στο δρόμο

Ενημερώθηκε: 29/05/18 - 13:03

Σήμερα ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τις επιλογές του για την σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ιταλία, υπό τη σκιά της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA η πρόταση Κοταρέλι περιλαμβάνει ένα ολιγομελές σχήμα που θα εγγυηθεί την δημοσιονομική σταθερότητα και θα έχει ανοιχτό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαιο θεωρείται ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα προκαλέσει σύγκρουση. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν θα εγκαταλείψουν έτσι απλά τις κεντρικές τους (σ.σ. προεκλογικές) δεσμεύσεις. Και αυτές οι δεσμεύσεις δεν συμφωνούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Έτσι η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη.

Η κυβέρνηση Κοταρέλι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, καθώς μόνον το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί πως θα τον υποστηρίξει. Ο κ. Κοταρέλι έχει προαναγγείλει πως εάν δεν έχει την δεδηλωμένη θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές «μετά τον Αύγουστο». Εάν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του 2019.

Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για διορισμό του 82χρονου ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών – θέση ιδιαίτερα ευαίσθητη δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους και του τεράστιου όγκου κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες.

Ο κ. Σαβόνα είχε στο παρελθόν υποστηρίξει πως η ευρωζώνη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας κι ότι η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει έξοδο από το κοινό νόμισμα εάν χρειαστεί, αν και πλέον διαβεβαιώνει ότι δεν πιστεύει σε «Itexit».

Η στάση Ματαρέλα προκάλεσε την οργή των δύο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, να δηλώνει πως θα επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι πάντως σαφές εάν αυτό είναι εφικτό, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος έχει εκ του Συντάγματος την εξουσία να διορίζει και να απορρίπτει υποψήφιους υπουργούς.

Ο κ. ντι Μάιο έχει επίσης καλέσει τους Ιταλούς να συρρεύσουν στην Ρώμη για μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Ιουνίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Ιταλίας.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος έχει κινηθεί ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του προέδρου Ματαρέλα και της πολιτικής τάξης.

Λέγκα και Πέντε Αστέρια εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν μαζί στις επερχόμενες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν πως ειδικά η Λέγκα έχει αυξήσει την επιρροή της μετά τις κάλπες του Μαρτίου.

Corriere della Sera:  "Ενα πρωινό με δάκρυα και αίμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές"  

Οι φόβοι για την πολιτική και θεσμική κρίση στην Ιταλία αποδυναμώνουν το ευρώ, το οποίο υποχωρεί κάτω από τα 1,6 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν το πρωί στα 1,1586 δολάρια.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρούσε κατά 3% λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο στα 66,67 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου και το Brent φτάνει τα 75,39 δολάρια το βαρέλι.

Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές καθώς η ιταλική κρίση πυροδοτεί εκ νέου φόβους για την ευρωζώνη 

Βουτιά σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου παρέτεινε τις αρχικές του απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 μηνών και καταγράφοντας πτώση 3%. Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 4,8%, σε νέο χαμηλό 13 μηνών.

Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 μηνών καθώς η διαπραγμάτευση κάποιων τραπεζικών μετοχών ανεστάλη λόγω της μεγάλης πτώσης τους.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε ότι η όποια κίνηση έχει στόχο να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και χρόνια αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει μια πολωμένη προεκλογική εκστρατεία, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, απειλώντας τη συνοχή της ευρωζώνης. «Το ιταλικό πολιτικό ρίσκο μάλλον καθυστερεί παρά αίρεται» ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS.

Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 4,4-5,8% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 5,7%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 4,3% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,7% ενώ οι ισπανικές Santander και Sabadell σημείωσαν πτώση 5,9% και 6% αντίστοιχα. Η ισπανική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9% και η πορτογαλική 2,7%.

Πάολο Σαβόνα: «Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας» 

Στην προβολή «βέτο» από μέρους του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την υπουργοποίησή του, αναφέρεται ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, σε επιστολή του που δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη του περιοδικού milanofinanza.it

«Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας, με άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του», υπογραμμίζει ο Σαβόνα.

«Μαζί με την αλληλεγγύη που μου εξέφρασε όποιος με γνωρίζει και δεν παραποιεί την σκέψη μου, με παρηγόρησαν ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις των Ζαν Πωλ Φιτουσί στην εφημερίδα Il Mattino, και του Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times», προσθέτει ο καθηγητής.

Υπογραμμίζει, δε, ότι ο Φιτουσί κατάλαβε ότι δεν θα έθετε ποτέ υπό αμφισβήτηση το ευρώ, αλλά θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει απαντήσεις στα αιτήματα αλλαγής που προέρχονται από το εσωτερικό των χωρών μελών και ότι «αυτό θα έπρεπε να γίνει βάσει στρατηγικής διαπραγμάτευσης που προκύπτει από την θεωρία παιγνίων».

Όσο για τον Μίνχαου, ο Σαβόνα τονίζει ότι κατανόησε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπει στο ευρώ να γίνει, όπως το δολάριο, κύριο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής» και ότι «το ευρώ οικοδομήθηκε με λάθος τρόπο, λόγω της μυωπίας των γερμανών».

Ο Πάολο Σαβόνα, τέλος, αναφέρει ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως θα έπρεπε από τον νέο εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, «ενώ η κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε, θα μπορούσε να βασιστεί στην στήριξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν»,

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν οι ευρωπαϊστές είναι εκείνοι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το τέλος της ΕΕ, ή εκείνοι οι οποίοι, σαν και εμένα, ζητούν την μεταρρύθμισή της, για να σωθούν οι στόχοι που είχε θέσει η ίδια η Ένωση», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής και οικονομολόγος.