Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: 9 στους 10 Ρώσους στηρίζουν τη στάση του Κρεμλίνου

 
Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: 9 στους 10 Ρώσους στηρίζουν τη στάση του Κρεμλίνου

Ενημερώθηκε: 13/07/18 - 17:41

απέλαση διπλωματών πάντα οδηγεί σε μέτρα «oφθαλμός αντί οφθαλμού", δήλωσε σήμερα στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. Και η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών - το 90% - στηρίζει την τακτική αυτή σε απάντηση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τις χώρες της Δύσης, θυμίζει το TASS.

Σύμφωνα με έρευνα του Ρωσικού Κέντρου Ερευνας Δημόσιας Γνώμης που διεξήχθη με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, 9 στους 10 Ρώσους εγκρίνουν τις κινήσεις της Μόσχας στην αντιμετώπιση των δυτικών χωρών που εκδιώκουν Ρώσους διπλωμάτες.

Οι απελάσεις Ρώσων και ξένων διπλωματών προκαλούν το ενδιαφέρον των Ρώσων πολιτών: το 88% των ερωτηθέντων γνωρίζει τα αντίποινα που λαμβάνει η ρωσική κυβέρνηση και το 89% θεωρεί ότι είναι απολύτως λογικές οι κινήσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Η πλειοψηφία των Ρώσων (87%) θεωρεί ότι μεγαλοποιήθηκε η διπλωματική σύγκρουση από τη Δύση με στόχο την αποδυνάμωση των θέσεων της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή. Μόνο το 3% των Ρώσων συμφωνούν ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν σε σχέση με την υπόθεση Skripal. Τρεις στους δέκα (29%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, το 33% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει, ενώ το 20% ελπίζει για ένα θετικό αποτέλεσμα.

"Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου αντιπαράθεσης μεταξύ της χώρας μας και της Δύσης, βλέπουμε την ευρεία δημόσια στήριξη στη ρωσική κυβέρνηση σε θέματα προστασίας του εθνικού συμφέροντος της Ρωσίας, παρά τις δυτικές προκλήσεις και άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες", δήλωνε ο Valery Fyodorov, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Ερευνας Δημόσιας Γνώμης , σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Διπλωματικές απελάσεις

Στις 26 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απελάσουν 60 Ρώσους διπλωμάτες (46 υπαλλήλους της πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δύο από το προξενείο στη Νέα Υόρκη και 12 υπάλληλους της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη) και έκλεισαν το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ. Η Γερμανία, ο Καναδάς, η Πολωνία και η Γαλλία απέλασαν τέσσερις διπλωμάτες, η Λιθουανία, η Μολδαβία και η Τσεχική Δημοκρατία - τρεις, η Αυστραλία, η Αλβανία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Γεωργία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η ΠΓΔΜ, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Σουηδία και η Εστονία - από ένα. Η Ουκρανία αποφάσισε να απελάσει 13 Ρώσους διπλωμάτες και το ΝΑΤΟ μείωσε τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας από 30 σε 20 μέλη. Η Ευρωπαική Ενωση ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, με τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Σλοβακία να ακολουθούν το παράδειγμά της. Αυτά τα συντονισμένα μέτρα ελήφθησαν ως απάντηση στην εικαζόμενη δηλητηρίαση του πρώην συνταγματάρχη Σεργκέι Σπρίπαλ στο Σάλισμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένες δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συμμετείχε στο περιστατικό. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα δώσει επαρκή απάντηση σε αυτά τα εχθρικά μέτρα.