Απεργία πείνας από πατέρες που φυλακίστηκαν με τα παιδιά τους

 
Απεργία πείνας από πατέρες που φυλακίστηκαν με τα παιδιά τους

Ενημερώθηκε: 03/08/18 - 09:39

Πατέρες, που κρατούνται μαζί με τους γιους τους, ξεκίνησαν χθες απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την κράτησή τους σε κέντρο κράτησης στην πόλη Καρνς της Πολιτείας του Τέξας και την αντιμετώπισή τους από τις αμερικανικές αρχές.

«Έχουμε απελπιστεί, έχουμε κουραστεί να μας φυλακίζουν, θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερους μαζί με τους γιους μας» γράφει η ανοιχτή επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για την Εκπαίδευση και την προσφορά Νομικών Υπηρεσιών σε Πρόσφυγες και Μετανάστες (RAICES) και υπογράφει ο Χόρχε εξ ονόματος 400 οικογενειών.

Ζητούν να αποφυλακιστούν και τονίζουν ότι δεν έχουν καμιά ενημέρωση γιατί παραμένουν κρατούμενοι, ενώ άλλοι έχουν απελευθερωθεί, και εάν θα τους δοθούν άδειες παραμονής στη χώρα ή όχι.

Σύμφωνα με την οργάνωση, περίπου 600 κρατούμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Αρκετοί πατέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο κράτησης στην Καρνς, νοτιοανατολικά του Σαν Αντόνιο, ενώ παιδιά αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) απέφυγε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι σέβεται το δικαίωμα των κρατουμένων να εκφράζουν τις απόψεις τους αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποιο τιμωρητικό μέτρο σε βάρος τους.

Η RAICES καταγγέλλει πως ορισμένοι μετανάστες λένε ότι παραπλανήθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ και συμφώνησαν παρά τη θέλησή τους να απελαθούν γιατί αυτό ήταν όρος για να ξαναδούν τα παιδιά τους κι άλλοι ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Οι άνδρες που κρατούνται στην Καρνς, και οι γυναίκες και τα κορίτσια που κρατούνται στη Ντίλι, στο Τέξας, είναι μεταξύ των οικογενειών που επανενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και προφυλακίστηκαν μαζί με τα παιδιά, σύμφωνα με την RAICES.

Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε προ ημερών, έπειτα από προσφυγή της ACLU, να αναβληθούν επ' αόριστον οι απελάσεις μεταναστών, για τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι πρέπει να «αυτοματοποιηθούν» χωρίς την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών.

Μετά τη δικαστική διαταγή, εκατοντάδες επανενώθηκαν και τέθηκαν σε «οικογενειακή κράτηση» μετά από σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 2.500 παιδιά έχουν χωριστεί και συλληφθεί από τις οικογένειες του από τον Μάιο εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του Αμερικανού προέδρου ενάντια στη μετανάστευση.

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι οι «υποψήφιοι» για απέλαση θα παραμένουν έγκλειστοι ως την ολοκλήρωση «των διαδικασιών για την επαναπροώθησή τους». Πολλές από τις οικογένειες είχαν περάσει τα σύνορα με το Μεξικό, άλλες είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα.