Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα - «Σβήνει από το χάρτη» το Καστελόριζο

 
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα - «Σβήνει από το χάρτη» το Καστελόριζο

Ενημερώθηκε: 17/10/18 - 11:22

Νέο κύκλο αμφισβήτησης των ελληνικών και των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανοίγει η Τουρκία, βγάζοντας το πλοίο «Μπαρμπαρός» στην ανατολική Μεσόγειο για την πραγματοποίηση ερευνών.

Ήδη το «Μπαρμπαρός» πλέει ήδη προς τη δεσμευμένη περιοχή, όπως φαίνεται και στο χάρτη.

Χάρτης

Στον χάρτη από το marinetraffic η θέση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS. Όπως φαίνεται το σκάφος πλέει προς την δεσμευμένη από αύριο μέχρι και τη 1η Φεβρουαρίου 2019, περιοχή δυτικά της Κύπρου. Δέσμευση την οποία ανακοίνωσε χθες η Τουρκία.

Σύμφωνα με τη «Navtex» (Ναυτική Οδηγία) που εξέδωσε χτες το βράδυ ο σταθμός Αττάλειας, οι έρευνες που θα διεξαγάγει το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» μαζί με τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON, ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και την 1η Φλεβάρη του 2019.

Σύμφωνα με τα στίγματα που έχουν δοθεί, η περιοχή εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έτσι όπως οριοθετείται από το Καστελόριζο, το οποίο η Άγκυρα «σβήνει από το χάρτη», ισχυριζόμενη ότι η περιοχή εμπίπτει στην τουρκική ΑΟΖ. Παράλληλα, η περιοχή ερευνών, «αγγίζει» και τμήματα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», από την άλλη όμως μιλά για ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κύπρο μέσω “συνολικής διευθέτησης του θέματος”.