Μετά τις φρεγάτες, το σκάνδαλο του C4I-Οι ισχυρισμοί «φωτιά» για τον Σημίτη

 
Μετά τις φρεγάτες το σκάνδαλο του C4I-Οι ισχυρισμοί «φωτιά» για τον Σημίτη

Ενημερώθηκε: 28/10/18 - 11:02

Και ενώ ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη αποκαλύπτεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει άφωνος και δεν βγαίνει να εξηγήσει για όλα όσα συνέβαιναν στην «αυλή» του.

Ο κ. Σημίτης, ενώ, συχνά-πυκνά, με δημόσιες παρεμβάσεις του «κουνάει το δάχτυλο» στο πολιτικό σύστημα για το τι πρέπει να κάνει και τι όχι, αποφεύγει να πει το παραμικρό για τα έργα και τις ημέρες τουΆκη Τσοχατζόπουλου, του Γιάννου Παπαντωνίου, του Τάσου Μαντέλη, του Θόδωρου Τσουκάτου, κλπ.

Δεν είχε υποψιασθεί το παραμικρό για το πάρτι, που γινόταν από υπουργούς του, με το «μαύρο» χρήμα που κυκλοφορούσε κάτω από τα τραπέζια τους;

,

Με αφορμή την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου έρχεται και πάλι στη επιφάνεια η κατάθεση «φωτιά» του πρώην πρόεδρου της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρία του οποίου είχε άμεση εμπλοκή με το σκάνδαλο για τις μίζες στη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Ποιες υπόνοιες φέρεται να άφηνε για τον κ. Σημίτη ο πρώην πρόεδρος της Thales

Κώστα Σημίτη

Στην κατάθεσή του αυτή ο Μισέλ Ζοσεράν φέρεται να είχε αφήσει υπόνοιες κατά του πρώην πρωθυπουργού περί χρηματισμού για τη σύμβαση σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων το γνωστό C4I.

Η επίμαχη αυτή κατάθεση φαίνεται να ήταν στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης από το 2006, όταν και είχε αποσταλεί μαζί με άλλα έγγραφα σε αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν για πρακτικές διαφθοράς από την THALES. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν είχε αξιολογηθεί επαρκώς. Με αφορμή, λοιπόν, δημοσιευμάτων, πριν από ένα χρόνο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Δημητρίου είχε δώσει εντολή να ερευνηθεί η βασιμότητα όσων διαλαμβάνονταν στον επίμαχο φάκελο.

Όπως είχε αναφέρει, μάλιστα, με τηλεγράφημα του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν σχηματίσει δικογραφία με αντικείμενο όσα φέρεται να ισχυρίστηκε και μάλιστα εδώ και δέκα χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Thales Engineering & Consulting, η οποία το 2003 είχε αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών τύπου Standard του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των αρχών της πατρίδας του, ότι η THALES ουσιαστικά έχασε στο διαγωνισμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (C4I) γιατί η αμερικανική εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε το έργο, φέρεται να δωροδόκησε σε... ανώτατο επίπεδο την τότε κυβέρνηση Σημίτη.

Μάλιστα το εν λόγω κορυφαίο στέλεχος της THALES, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, ισχυρίστηκε σε Γάλλους εισαγγελείς ότι ο Έλληνας πρόεδρος της Thales International Greece, κατά την επίμαχη περίοδο, του είχε αναφέρει ότι το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το έχασαν γιατί «δωροδόκησαν χαμηλά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρώην επικεφαλής της THALES υποστηρίζει ότι η ακριβής φράση του προέδρου του ελληνικού τμήματος της εταιρείας ήταν: «Χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό». Στην κατάθεση αυτή ο Γάλλος φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι η αμερικανική Saic -που τελικώς ανέλαβε το C4I- υποστηριζόταν από τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια είδηση για την εξέλιξη της έρευνας αυτής.

Νέα τροπή στην υπόθεση του C4I

Όμως μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, παίρνει νέα τροπή η υπόθεση αυτή. Στοιχεία που δεν αξιολογήθηκαν επί σειρά ετών μπορούν να επανεξεταστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για το C4I έκλεισε με προσωπικές παρεμβάσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ενεργοποίησε το ΚΥΣΕΑ και με απόφασή του το έργο ανατέθηκε στη SAIC, έναντι 255 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ακυρώθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός.

;Oπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, σε επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, τον Μάιο του 2011: «Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε σημείωμά του στις 15 Ιουλίου 2002 τόνιζε τα εξής: “Απαιτείται λήψη απόφασης εάν θα ολοκληρωθεί η μελέτη των επιχειρησιακών κέντρων με ενσωματωμένο σύστημα TETRA από τον κατασκευαστή, οπότε θα σταματήσει ο προηγούμενος διαγωνισμός, αλλιώς θα πρέπει ο υπάρχων διαγωνισμός TETRA να προχωρήσει με εντατικά βήματα, αλλά με κίνδυνο να μην μπορέσει να υλοποιηθεί στο σύντομο εναπομένον χρονικό διάστημα’’. Η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ) είχε δύο δυνατές επιλογές. Η πρώτη ήταν να προχωρήσουν χωριστά οι διαγωνισμοί για C4I και TETRA. Η δεύτερη ήταν να ενοποιηθούν. Προτίμησε τη δεύτερη. Η ΔΕΣΟΠ αποφάσισε, μετά τα παραπάνω, να αναθέσει στο ΥΕΘΑ τη διενέργεια της προμήθειας του C4I. Tο υπουργείο Δημόσιας Τάξης συμμετείχε σε όλο το έργο μαζί με το ΥΕΘΑ».

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είχε ανοίξει δικογραφία γύρω από τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου, ενώ επρόκειτο να επανεξεταστεί και μία υπέρογκη -όπως χαρακτηρίστηκε- αμοιβή που έλαβε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας της SAIC στη χώρα μας, Γιώργος Τρεπεκλής, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως ο κ. Τρεπεκλής υπήρξε φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,

Το θέμα της αμοιβής των 6,5 εκατ. ευρώ είχε αναδείξει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζοντας την ελπίδα η Δικαιοσύνη να το ερευνήσει, θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μίζα ή για αμοιβή. Αυτό δηλαδή που θα διερευνηθεί, μετά και την επισήμανση του υπουργού, δεν είναι πλέον, όπως έγινε αρχικώς, το αν ήταν εύλογη η αμοιβή που έλαβε ο κ. Τρεπεκλής, αλλά τι έγιναν στη συνέχεια αυτά τα χρήματα και πού κατέληξαν.

Η αντίδραση του κ. Σημίτη στις καταγγελίες αυτές

Μετά τα δημοσιεύματα που ενέπλεκαν το όνομα του στην υπόθεση του C4I ο κ. Σημίτης είχε αντιδράσει έντονα. Σε γραπτή ανακοίνωσή του τόνιζε ότι «εφεξής θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον οποιουδήποτε, ο οποίος υπό τον μανδύα μιας δήθεν «αντικειμενικής πληροφόρησης» επιχειρεί στην πραγματικότητα τη συκοφάντησή του».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «ο Μ.Ζοσεράν, που ισχυρίσθηκε προ του 2006, ότι ο κ. Σημίτης εμπλέκεται στην προμήθεια του SAIC έχει καταδικαστεί ήδη από τα γαλλικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση. Οι δύο γαλλικές εφημερίδες, που αναδημοσίευσαν τις δηλώσεις του, καταδικάστηκαν επίσης. Οι διάφοροι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν ψευδείς. Έχει τιμωρηθεί ακόμη για άλλες παρανομίες με ποινή φυλάκισης, την οποία και εξέτισε. Βεβαίως, προ πολλού είχε απολυθεί και από την εταιρεία Thales στην οποία ήταν σημαίνον στέλεχος».