«Τσουνάμι» πλειστηριασμών - Μόνο για σήμερα προγραμματισμένοι περισσότεροι από 700

 
«Τσουνάμι» πλειστηριασμών - Μόνο για σήμερα προγραμματισμένοι περισσότεροι από 700

Ενημερώθηκε: 07/11/18 - 10:40

Χιλιάδες κατοικίες θα πλειστηριαστούν τους επόμενους μήνες καθώς από το Δεκέμβριο πέφτουν τίτλοι τέλους στον προστατευτικό νόμο Κατσέλη.

Μόνο για σήμερα είναι προγραμματισμένοι πάνω από 700 πλειστηριασμοί, για την επόμενη εβδομάδα έχουν αναρτηθεί 453, ενώ συνολικά στην πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 22.436 έναντι 21.892 πριν από μερικές ημέρες, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το κύμα των πλειστηριασμών θα «φουσκώνει» μήνα με το μήνα.

Την προαναγγελία του οριστικού ξηλώματος στο καθεστώς της δικαστικής προστασία για την πρώτη κατοικία, έκανε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης.

Εξακολουθεί μεν να είναι σε ισχύ η άτυπη συμφωνία, το μορατόριουμ, μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών, για την αποφυγή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με αξία ως περίπου 300.000 ευρώ, κάτι που σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη- τουλάχιστον για όσους μπορούν να καλυφθούν από την «ομπρέλα» του- δημιουργεί ένα ανάχωμα.

Ωστόσο, από τη νέα χρονιά τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Ο Γ. Δραγασάκης δεσμεύθηκε για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα είναι προσαρμοσμένο, όμως, στη νέα κατάσταση, τη «μετά κρίση» περίοδο. Σήμερα, ο νόμος Κατσέλη προστατεύει πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 280.000 ευρώ (οικογένεια με 3 παιδιά), αλλά αυτό το όριο θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητούν να τεθεί ο πήχης πλησίον των 100.000 ευρώ.

Το ζητούμενο από τις τράπεζες είναι η χρήση όλων των διαθέσιμων «εργαλείων», προκειμένου να περιορίσουν τον τεράστιο όγκο «κόκκινων» δανείων.

Αποκαλυπτική για τον «νευραλγικό ρόλο» που δίνεται στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων είναι η «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την 3η «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου. Οπως αναφέρεται, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φρ. Ντρούντι, σε συνέδριο που διοργανώθηκε προχτές στην Αθήνα, τόνισε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, ενώ αναφορικά με την τύχη του νόμου Κατσέλη, επισήμανε ότι «είναι δύσκολο ερώτημα.Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα». Ουσιαστικά, απέδωσε στην ίδια την κυβέρνηση το «στοίχημα» της «ιδιοκτησίας των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων», χωρίς την ανάγκη επίκλησης «έξωθεν» παρεμβάσεων και μνημονίων.

Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιχειρηματικά πλάνα τους για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται χαμηλότερα από το 20%, μέχρι και στο 15% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού, από περίπου 48% σήμερα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν «στο σφυρί».