Η μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο-Οι διάλογοί τους πριν την ρήξη

 
Η μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο-Οι διάλογοί τους πριν την ρήξη

Ενημερώθηκε: 19/11/18 - 03:01

Μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία μέρα πριν ο κ. Ιερώνυμος συναντήσει τον πρωθυπουργό έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει, εσπευσμένως, να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο.

Μάλιστα λόγω του αιτήματος αυτού ο κ. Ιερώνυμος ανέβαλε κατά μία μέρα την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στου Μαξίμου. Αντί της Δευτέρας (5/11) η συνάντηση για την Συμφωνία, έγινε την Τρίτη (6/11).

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Αρχιεπισκόπου έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (5.11), στην Αρχιεπισκοπή, πριν καν πάνε οι υπάλληλοι της στα γραφεία τους. Κράτησε πάνω από μία ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφοριές της εφημερίδας ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ευθέως από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και να θέσει το θέμα του Άρθρου 3 στην Ιερά Σύνοδο. Όπως μάλιστα φέρεται να του είπε ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα μπορούν να συζητηθούν και να επιλυθούν, μετά τις εκλογές, όταν γίνει πρωθυπουργός.

Σύμφωνα πάντα με το αποκλειστικό ρεπορταζ της «Νέας Σελίδας» ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο είπε ότι «εγώ είμαι χριστιανός και αυτός άθεος», εννοώντας τον πρωθυπουργό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από την πλευρά του, εξήγησε ότι η Εκκλησία και ο ίδιος μιλά με τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

«Όταν με το καλό γίνεις εσύ», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «η συζήτηση θα είναι μαζί σου».

Σε ότι αφορά το Άρθρο 3 τόνισε ότι η θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα είναι σαφής και γνωστή. Όμως είναι η Πολιτεία, τα Κόμματα, που καθορίζουν το Σύνταγμα και όχι η Εκκλησία. Κάλεσε μάλιστα Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει την συμφωνία για θέματα που εκκρεμούν δεκαετίες.

Την επόμενη μέρα, αμέσως μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου, η ΝΔ με ανακοίνωσή της έδειξε ότι συμφωνεί με την συμφωνία των 15 σημείων στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, αναφέροντας μάλιστα ότι ο Τσίπρας «προσχώρησε στις θέσεις της ΝΔ».

Μετά όμως τις έντονες αντιδράσεις των κληρικών και Μητροπολιτών η στάση της ΝΔ άλλαξε.