Τραμπ: Μπορώ να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος

 
Τραμπ: Μπορώ να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος

Ενημερώθηκε: 05/01/19 - 09:03

Το σχέδιο του για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και περισσότερο από έναν χρόνο.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ίσως να κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης προκειμένου να καταφέρει να οικοδομήσει το τείχος. «Μπορούμε να το κάνουμε. Δεν το έχω κάνει. Ίσως να το κάνω… Μπορούμε όμως να κηρύξουμε κατάσταση εθνικής ανάγκης και να το χτίσουμε πολύ σύντομα», τόνισε.

Από τους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι ζήτημα «εθνικής ασφαλείας». «Δεν είναι παιχνίδι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας την «απόσταση που έχει διανύσει» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Εντούτοις, εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο, ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και η Νάνσι Πελόζι, νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιέγραψαν ένα διαφορετικό σκηνικό, μιλώντας για συζητήσεις σε τεταμένο κλίμα.

«Το να κατασκευάσουμε ένα τείχνος (στα σύνορα με το Μεξικό) είναι ανήθικο, δεν είμαστε αυτό ως χώρα» δήλωσε χθες η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον Σούμερ, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμα κι ότι είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο το shutdown να διαρκέσει «πάρα πολύ, μήνες ή ακόμα και χρόνια». «Ναι, το είπα αυτό» επιβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, όμως είμαι έτοιμος» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, ο κ. Τραμπ προέτρεψε την Apple να κατασκευάζει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα και να μπει τέλος στον εμπορικό πόλεμο.