Η κινηματογραφική απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου - Μυστήριο τι απέγιναν τα λύτρα

 
Η κινηματογραφική απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου - Μυστήριο τι απέγιναν τα λύτρα

Ενημερώθηκε: 05/02/19 - 10:02

Η απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου στις 12 Ιανουαρίου του 2009, με επικεφαλής της συμμορίας των απαγωγέων τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου θύμιζε μυθιστόρημα ή ταινία ενώ παρότι οι απαγωγείς συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, τα λύτρα από αυτή δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

ο εφοπλιστής, που απεβίωσε σήμερα το πρωί

Στο βιβλίο του «Περικλής Παναγόπουλος Βίος και Ναυτιλία» , είχε περιγράψει με γλαφυρότητα τις δραματικές στιγμές που είχε περάσει στα χέρια των απαγωγέων του.

«Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με τον οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα, όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος», έγραφε χαρακτηριστικά στο βιβλίο.

Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγο του εφοπλιστή και της ζήτησαν 30 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να τον απελευθερώσουν. Οι επικοινωνίες που είχε η κυρία Παναγοπούλου με τους απαγωγείς του συζύγου της ήταν αρκετές μέχρι να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη 1 το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2009.

Οι διαπραγματεύσεις για το ύψος του ποσού που θα έπρεπε να καταβληθεί ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Περικλής Παναγόπουλος άνδρας όσο και για τον τρόπο που θα γινόταν η παράδοση των λύτρων ήταν εξαντλητικές.

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου με υλικό σχετικά με την απαγωγή.

Στο μεταξύ, όπως περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την απελευθέρωση του συζύγου της ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ. Έγινε 24 ώρες αργότερα και λίγο αργότερα ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι.

Οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου συνελήφθησαν έπειτα από λίγο καιρό ενώ στον Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ισόβια ποινή κάθειρξης και 36 έτη. Ωστόσο, τα λύτρα που έδωσε η οικογένεια για την απελευθέρωση Παναγόπουλου δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το δικαστήριο έπειτα από τρία περίπου χρόνια ακροαματικής διαδικασίας επέβαλλε (2017) τις εξής ποινές:

Παναγιώτης Βλαστός: Ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.
Ιωάννης Σκαφτούρος: Κάθειρξη 6 ετών
Απόστολος Πετράκης: Κάθειρξη 18 ετών
Αριστομένης Κλεφτόγιαννης: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών
Γιώργος Κατσαγιάννης: Ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια
Χαράλαμπος Μουστάκας: Κάθειρξη 8 ετών
Γιώργος Τρομπούκης: Κάθειρξη 10 ετών
Βασίλης Στεφανάκος: Ποινή φυλάκιση 3 ετών η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.
Ιωάννης Θώδης: Κάθειρξη 9 ετών.
Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών. Για τον Σερβο-Σκοπιανό Ristevski διατάχθηκε επίσης η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα.
Εμμανουήλ Σκαρλάτος: Κάθειρξη 7 ετών.
Παναγιώτης Σοιλέδης: Κάθειρξη 8 ετών.
Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου: Φυλάκιση 2 ετών.