Ανακοινώθηκε μίνι ανασχηματισμός - Δύο «παιδιά» του Γ. Παπανδρέου στο κυβερνητικό σχήμα

 
Ανακοινώθηκε μίνι ανασχηματισμός - Δύο «παιδιά» του Γ.  Παπανδρέου στο κυβερνητικό σχήμα

Ενημερώθηκε: 15/02/19 - 15:30

Ανακοινώθηκε μίνι ανασχηματισμός κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι το άνοιγμα προς την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου. Δύο ακραιφνείς Παπανδρεϊκοί περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχήμα: Ο Θάνος Μωραΐτης στη θέση του κ. Μαυραγάνη (ΑΝΕΛ) στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Εκεί θα βρει έναν ακόμη προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό Χρήστος Σπίρτζη.) και ο κ. Τόλκας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιλογή όχι άσχετη με τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ για διέυρυνση προς την Κεντροαριστερά

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τόλκας παραιτήθηκε από Γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ μόλις τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Θάνος Μωραΐτης, πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ αλλά και δεξί χέρι της νυν προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, τον περασμένο Δεκέμβριο με επιστολή που έστειλε στον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωνε ότι δε θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αναφέροντας και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά να γίνει με δύο νέα πρόσωπα, τους Μωραΐτη - Τόλκα, αφ' ενός μεν, είναι άφθαρτα πρόσωπα σε σχέση με τους Ραγκούση - Μπίστη με τους οποίους υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για τη συγκρότηση του Κεντροαριστερού πόλου στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να μη θεωρηθεί η υπουργοποίησή τους προϊόν συναλλαγής.

Νέος ΥΠΕΞ ο Γ. Κατρούγκαλος, Αναπληρώτρια υπουργός η κ. Σία Αναγνμωστοπούλου. Στη θέση της κυρίας Νοτοπούλου στο υπουργείο Εξωτερικών η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Μια επιλογή που ισχυροποιεί τον κ. Τζανακόπουλο μιας και η κ. Χατζηγεωργίου ήταν μέχρι σήμερα διευθύντρια του γραφείου του.

Χατζηγεωργίου Ελευθερία

Ο κ. Τσίπρας δεν αντικατέστησε στο κυβερνητικό σχήμα τους υπουργούς πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ: Κουντουρά, Κουίκ, Κόκκαλη.

Οι νέες προσθήκες στο υπουργικό σχήμα

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης

Τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των Υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Μόναχο.

Η αντίδραση Καμμένου

Ο πρώτος που σχολίασε τον ανασχηματισμό ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Αναφερόμενος στα πρώην στελέχη των Ανεξαρτητων Ελληνων που υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και έτσι διατήρησαν τις υπουργικές καρέκλες, δηλαδή την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαίλη Κόκκαλη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Σπένσερ Νικόλαο Κουίκ, και την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε ευθεία βολή και κατηγορία περί συναλλαγής και εξαγοράς.

«Ταμείο για τους βουλευτές-leasing η υπουργκή καρέκλα έναντι τυφλής ψήφου. Συγχαρητήρια η συναλλαγή σας ήταν επιτυχής...» σχολίασε ο Πανος Καμμένος και συνδύασε την αάρτησή του με μια φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε στις 24 Ιανουαρίου 2019 στο Νταβός της Ελβετίας ο αμφιλεγόμενος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καμμένος είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που κρατήσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα τότε «δε θα κάνει παρέλαση».