Δεκαετές ομόλογο: Στα 3,9 % το επιτόκιο - 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο

 
Δεκαετές ομόλογο: Στα 3,9 % το επιτόκιο - 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο

Ενημερώθηκε: 05/03/19 - 17:04

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Tα 11,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι προσφορές. Στο 3,90% έκλεισε το επιτόκιο. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο.

Μεγάλη ζήτηση συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο, για το οποίο καταβλήθηκαν τελικά προσφορές άνω των 11,8 δισ. ευρώ.

Εξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο - Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αντλήσει περισσότερα από 2 δισ.

Διαβάστε σχετικά: 

Το επιτόκιο, αν και κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών διαμορφωνόταν στο 4,125%, υποχώρησε στο 3,90%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Δημοσίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Διαμορφώθηκε, δηλαδή, κάτω του 4%, σύμφωνα και με τον στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής.

Το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση. Στόχος ήταν να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί, ενώ ανάδοχοι για την έκδοση είχαν οριστεί οι BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά από εννέα χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές ήταν στα τέλη του Ιανουαρίου με 5ετές ομόλογο.

Η νέα έξοδος στις αγορές έλαβε χώρα μετά από την αναβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, παράγοντες που καλλιέργησαν το έδαφος για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο οίκος Moody's που προχώρησε, ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή, στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από «Β3» σε «Β1», μεταβάλλοντας την προοπτική για την Ελλάδα από θετική σε σταθερή.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σήμερα, επικρατεί η επιφυλακτικότητα, μετά από τις χθεσινές ρευστοποιήσεις στο ταμπλό.

 Διαδικτυακή κόντρα Τσακαλώτου - Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας την έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές».

Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.

5 Μαρτίου 2019

​Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε με μήνυμά του στο Twitter: «Ειλικρινά ελπίζω η έκδοση του 10ετούς ομολόγου να είναι επιτυχημένη. Παραμένει το γεγονός ότι οι αγορές αναμένουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει θέση επενδυτικής βαθμίδας εντός 18 μηνών».

#Greece

@neademokratia

I sincerely hope the 10yr bond issue is successful. The fact remains that markets anticipate political change in . The coming government will deliver investment grade status within 18 months.

5 Μαρτίου 2019

Πηγή: sputniknews.gr