Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση για το προσφυγικό

 
Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση για το προσφυγικό

Ενημερώθηκε: 01/09/19 - 20:37

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αχμή το προσφυγικό, η οποία ξεκίνησε με την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων που αποφασίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του το Σάββατο, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, την μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο χθες για «προσγείωση της Ν.Δ. στην πραγματικότητα για το προσφυγικό», ενώ κατηγόρησε το Μαξίμου ότι «έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του».

Περνώντας στην αντεπίθεση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σημερινή ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια», αντιτείνοντας ότι επί της διακυβέρνησής του η χώρα έγινε «hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών».

«Η χώρα δεν είχε πολιτική στο μεταναστευτικό, προσφυγικό ζήτημα, υφίσταται με δήθεν "δικαιωματική ευαισθησία" εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων. Είναι ζήτημα και γεωπολιτικό και εθνικό και κοινωνικό και ανθρωπιστικό. Αξίζει, λοιπόν, πολλά περισσότερα από ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια, στοιχεία τα οποία αφθονούν στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 31ης Αυγούστου, η οποία σχολιάζει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της ίδιας ημέρας», επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση- απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπενθυμίζουμε», προσθέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «ότι με απόφαση του πρωθυπουργού το ΚΥΣΕΑ συνεκλήθη, για να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα αντιμετώπισης των πολύ αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο».

Το υπουργείο παραθέτει 12 σημεία στα οποία, όπως επισημαίνει, αντικρούονται αναλυτικά και με στοιχεία οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα 12 σημεία με τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά -προχωρώντας σε μια ακατάπαυστη λασπολογία για τη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- δείχνουν τόσο την άγνοια αλλά και την υποκρισία με την οποία η ΝΔ διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το προσφυγικό.

Αποκρούοντας την κριτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ακατάπαυστη λασπολογία για τη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» που δείχνει «τόσο την άγνοια αλλά και την υποκρισία με την οποία η Ν.Δ. διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα».

«Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όσο το αναγάγει μόνο σε εθνικό ή διμερές πρόβλημα με την Τουρκία, όσο ιδίως αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση ως την 'μεγαλύτερη απειλή', όπως άλλωστε την χαρακτήρισε στις προγραμματικές δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φυσικά και δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν δικαιούται όμως ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει.

Δηλώνει τέλος ότι «η Ν.Δ. θα μας βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Φώφη Γεννηματά: Ανούσιος ο καβγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, λύσεις τώρα

Στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «ανούσιο καβγά» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητώντας να δοθούν «λύσεις τώρα».

«Μητσοτάκης και Τσίπρας συνεχίζουν τον ανούσιο καβγά για το προσφυγικό, ενώ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική που δημιούργησε την ντροπή στη Μόρια και τα προβλήματα στα νησιά. Κανένας από τους δυο δεν μιλά για αυτά στο εξωτερικό. Μόνο λόγια του αέρα στο εσωτερικό» αναφέερει σε δήλωσή της και προσθέτει: «Ο καβγάς δεν καλύπτει και το κυριότερο δεν λύνει τα προβλήματα. Λύσεις τώρα».

ΚΚΕ

Για ένταση της καταστολής από τη ΝΔ που πατάει στον ίδιο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή με την οποία σχολιάζει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

«Αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά γρανάζια, διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης για πρόσφυγες και νησιώτες. Στην ουσία οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική».