Έρχονται οι φρεγάτες «φρούρια» που θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο για τους Τούρκους

 
Έρχονται οι φρεγάτες «φρούρια» που θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο για τους Τούρκους

Ενημερώθηκε: 02/09/19 - 04:15

Με δύο φρεγάτες που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «φρούρια» εξοπλίζεται το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πρόκειται για τις γαλλικές φρεγάτες «Belharra» και το μεγάλο αυτό deal φαίνεται πως ξεκλείδωσε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι.

Για να μπορέσει η συμφωνία να υλοποιηθεί υπήρξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθοριστική παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha, η Ελλάδα έχει κάνει εγγράφως γνωστό προς το Παρίσι, ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση δύο φρεγατών.

Η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη χώρα, καθώς η ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού είναι απαραίτητη λόγω των συνεχών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και αμφισβητήσεων της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.

Το κόστος για τη κάθε μία από τις δύο φρεγάτες, είναι περίπου στα 600 εκ. Ευρώ, δηλαδή 1,2 δισεκ. και για τις δύο. Λόγο του υψηλού κόστους, η Αθήνα στοχεύει στην αγορά τους με ευνοϊκούς όρους. Η Γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πως μπορεί να εξασφαλίσει στην Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση, μέσω γαλλικών τραπεζών -με εγγύηση του γαλλικού δημοσίου- ώστε να αποκτηθούν οι δύο φρεγάτες.

Μάλιστα το γαλλικό υπουργείο οικονομικών δεσμεύτηκε να γίνει πιο συγκεκριμένο στο άμεσο διάστημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει ένα νομικό σχήμα που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί μία φορά για αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων από το Βέλγιο και πάνω εκεί θα μπορούσε να πατήσει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η συνομιλία Μακρόν-Μητσοτάκη

Στη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ρωτήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ποιες είναι οι προθέσεις του για το θέμα της αγοράς δύο φρεγατών τύπου «Belhara». Ο κύριος Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι υπάρχει η πρόθεση αγοράς τους, αλλά επισήμανε πως για να γίνει η παράδοση το 2023 θα πρέπει η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2019. Ετσι λοιπόν φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα, με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, να έχει κάνει ήδη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν η πρόταση Λε Μερ ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά, ώστε η Αθήνα να προχωρήσει στην απόκτηση των δύο φρεγατών το 2023.

Για να ολοκληρωθεί η παραγγελία απαιτείται μέσα στο 2019, καταβολή εγγύησης 150 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε φρεγάτα.

Φρεγάτες «Belharra»

Ερωτηματικό το θέμα της συμπαραγωγής 

Αυτό ππου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό είναι αν στις συζητήσεις μπήκε και το θέμα της συμπαραγωγής. Δηλαδή, αν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα και ειδικά αν θα εμπλακούν στην παραγωγή τα ελληνικά ναυπηγεία. Και αν υπάρξει εμπλοκή τι έργο θα πάρουν τα ελληνικά ναυπηγεία.

Φρεγάτες «φρούρια» που «κλειδώνουν» το Αιγαίο για τους Τούρκους

Οι φρεγάτες «Belharra» μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ισχύ στο Πολεμικό μας Ναυτικό να «κλειδώσει» το Αιγαίο για τους Τούρκους. Πρόκειται για φρεγάτες-φρούρια, όπως χαρακτηρίζονται, οι οποίες μπορούν να εξοπλιστούν με βλήματα μεγάλης εμβέλειας. Είναι πολύ δύσκολο να τις προσεγγίσει κανείς, ενώ στις δυνατότητές τους, είναι να διαθέτουν και στρατηγικά βλήματα scalp, τα οποία έχουν εμβέλεια 1.000 χλμ.

Είναι μια συμπαγής φρεγάτα εκτοπίσματος 4.400 τόνων, ικανή να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Η φρεγάτα Belharra θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.

Φρεγάτες «Belharra»

Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά., τα οποία είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

ΠΗΓΗ: alphatv.gr, onalert.gr