Μάικ Πένς: Οι Κόυρδοι έχουν αρχίσει ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους

 
Μάικ Πένς: Οι Κόυρδοι έχουν αρχίσει ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους

Ενημερώθηκε: 18/10/19 - 02:50

Οι Κούρδοι θα αποδεχθούν τη συμφωνία εκεχειρίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για τη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των Κουρδικών δυνάμεων SDF.

Μάικ Πενς

Μάλιστα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, , δήλωσε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι "μόνο η αρχή" και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Με βάση τη συμφωνία οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις να καταστραφούν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας. Χαρακτηριστικά, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ