Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν εν μέσω απειλών Τραμπ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας

 
Συνάντηση Πούτιν _ Ερντογάν εν μεσω απειλών Τραμπ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας

Ενημερώθηκε: 22/10/19 - 08:12

Στο Σότσι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα στη συνάντηση που θα έχει ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που απόψε λήγει η εκεχειρία και οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

  Πομπέο: Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να διατάξει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν απαιτείται, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να λύνονται ειρηνικά οι διενέξεις, διαβεβαίωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ωστόσο ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία.

Ο Πομπέο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη αυτή για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από την περιοχή.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο την οικονομική, όσο και τη διπλωματική ισχύ μας. Αυτές είναι οι επιλογές που προτιμούμε», σημείωσε ακόμη ο Πομπέο.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πολλούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την απόφασή της να αποσύρει από τη συριακή επικράτεια τις μονάδες του στρατού των ΗΠΑ που επιχειρούσαν στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. Οι Σύροι Κούρδοι υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός 120 ωρών (πέντε ημερών) στη βόρεια Συρία την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης». Ωστόσο, τόσο οι Κούρδοι όσο και η Τουρκία καταγγέλλουν περιστατικά παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.

«Κλειδί» η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός των 120 ωρών, η επιχείρηση θα συνεχιστεί σφοδρότερα. Στο μεταξύ χθες η Τουρκία έστειλε και άλλα τεθωρακισμένα προς ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.

Την ίδια ώρα η υποχώρηση των Κούρδων της πολιτοφυλακής ΥΡG και του ΡΥD παρακολουθείται στενά από μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη και τις δυνάμεις που ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Μέχρι στιγμής συμφώνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έχουν περάσει προς το Τελ Ριφάτ 86 οχήματα, μεταξύ των οποίων πολλά ασθενοφόρα. Επιθέσεις όμως πραγματοποιεί και το PKK από τα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν σε φυλάκια και τουρκικές περιπόλους, με απολογισμό έξι τραυματίες. Πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν πως το PKK ζήτησε από το ΥΡG να μην αποχωρήσει από την περιοχή.

Ποια ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν;

Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σότσι η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, που αποτελεί το «κλειδί» για την επόμενη μέρα. Η συνάντηση βέβαια θα έχει νόημα αν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι oι μάχες εντός της Συρίας.

Αναλυτές πάντως στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να προχωρήσουν από το Μάνμπιτς στο Κομπάνι και το Καμισλί. Όσο και για το κατά πόσο η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που δύναται να ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν για μια ζώνη εντελώς απαλλαγμένη από Κούρδους σε όλη την παραμεθόριο. Αυτό δηλαδή που αποτελεί το ζητούμενο για την Άγκυρα.

Πηγές ΑΠΕ / Deutsche Welle