Τραμπ για επίστεψη Ερντογάν: «Είμαστε καλοί φίλοι πολύ καιρό» - Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου (photos - video)

 
trump

Ενημερώθηκε: 13/11/19 - 20:45

Όλα μια χαρά για τον Ντόναλτ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε εγκάρδια τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκείνος κι ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο Οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου». Μαζί τους στη συνάντηση οι σύζυγοί τους, Εμινέ και Μελάνια Τραμπ αντίστοιχα.

Το προεδρικό ζεύγος της γειτονικής χώρας έχει προγραμματιστεί να υποδεχτούν στις 19:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, στον Λευκό Οίκο. Όπερ και… εγένετο, με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο να αναρτά το βίντεο της υποδοχής στον λογαριασμό του στο Twitter.

#TurkeyFightsISISandYPG

#Syria

#Erdogan

#Trump

pic.twitter.com/fTPAJzWPjp

Trump, Başkan Erdoğan’ı kapıda karşıladı.

November 13, 2019

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι.

Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ άφησαν στρατεύματα στη Συρία για να προστατεύουν μονάχα τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι με τον Ερντογάν θα συζητήσουν τα θέματα της εμπορικής συμφωνίας, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών τζετ F35.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 100 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στην περιοχή και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι καλές.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης

Η συνάντηση των δύο προέδρων γίνεται ενώ οι σχέσεις των χωρών τους παρουσιάζουν κρίση. Στο τραπέζι θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, το θέμα της Συρίας, οι πιθανές κυρώσεις για τους S-400, καθώς και το θέματα που αφορούν την τρομοκρατία.

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα αντιμετώπισαν μία ακόμη κρίση τον προηγούμενο μήνα με αφορμή τη Συρία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση του Ερντογάν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή. Μερικούς μήνες νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε εκμανεί μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι αγόρασε ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Η Τουρκία απέρριψε τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων εναντίον της αφού της παραδόθηκαν οι πρώτες παρτίδες των ρωσικών πυραύλων S-400 τον Ιούλιο. Σε απάντηση η Ουάσινγκτον απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Όμως μέχρι στιγμής δεν της έχει επιβάλει κυρώσεις.

Η κίνηση της Άγκυρας εξόργισε το Κογκρέσο, το μένος του οποίου απέναντι στην Τουρκία αυξήθηκε μετά την τουρκική επιχείρηση στη Συρία με στόχο την εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τον προηγούμενο μήνα ένα πακέτο μέτρων για να τιμωρήσει την Τουρκία για την επιχείρησή της στη Συρία, την ώρα που σημαντικά στελέχη της Γερουσίας, περιλαμβανομένου του συμμάχου του Τραμπ, του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έχουν δεσμευθεί να δώσουν το πράσινο φως στο πακέτο αυτό, αν κινδυνεύσουν οι Κούρδοι.

Περίπου μισή ώρα μετά σειρά έχουν οι διμερείς συνομιλίες, ενώ αμέσως μετά το διευρυμένο γεύμα εργασίας με συμμετοχή και των συνεργατών τους.

Για μετά τις 22:00 το βράδυ (σ.σ. ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου με την συμμετοχή Τραμπκαι Ερντογάν.

Λίγοι οπαδοί πολλοί οι διαδηλωτές στην υποδοχή Τραμπ

Είναι μια συνάντηση πολυαναμενόμενη, με τους δυο ηγέτες που έφτασαν… στα άκρα τον προηγούμενο μήνα με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Συρία, να τα λένε από κοντά σε αμερικανικό έδαφος.

Μέρος κάθε άλλο παρά… φιλικό για τον Ερντογάν, ο οποίος λίγο μετά την άφιξή του στο ξενοδοχείο εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου του και χαιρέτησε τους… λιγοστούς οπαδούς του.

Εκείνοι βρίσκονταν με σημαίες της Τουρκίας, στο απέναντι πεζοδρόμιο, και κρατούσαν πανό που έγραφαν:

“Αγαπάμε τον πρόεδρο Ερντογάν” – “Σταματήστε την τρομοκρατία του ΡΚΚ”

Βεβαίως, είχαμε και την… άλλη όψη του νομίσματος. Όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις του Ερντογάν στις ΗΠΑ του Τραμπ, υπήρξαν και οι διαδηλωτές που αντέδρασαν έντονα στην επίσκεψή του και φρόντισαν να το δείξουν από την πρώτη στιγμή.

Στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανίστηκε με προτζέκτορα η φωτογραφία του με το μήνυμα: “Ο Ερντογάν κοιμάται εδώ, 864 μωρά κοιμούνται στις φυλακές του“, ενώ τοιχοκόλλησαν και το εξής: “Ο μεγαλύτερος διώκτης των δημοσιογράφων κοιμάται εδώ”!

#Erdogan

#Protest

pic.twitter.com/ooJ6EHQ642

Washington DC right now...

November 12, 2019

@RTErdogan

pic.twitter.com/tCstxMe3xI

At the wall of the hotel where stays in DC!

November 13, 2019

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Φυσικά ο Τραμπ… προνόησε: Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο που διαμένει ο Ερντογάν, είναι δρακόντεια. Πέρα από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έχουν τοποθετηθεί και φορτηγά, κατά μήκος του ξενοδοχείου, ώστε να μην μπορεί κανείς να παρκάρει ή να σταματήσει εκεί, έστω και για λίγα λεπτά.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Washington Post