Σήμερα η Βουλή σφραγίζει το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας - Live η συζήτηση και η ψηφοφορία

 
Σήμερα η Βουλή σφραγίζει το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας - Live η συζήτηση και η ψηφοφορία

Ενημερώθηκε: 25/11/19 - 16:30

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων και την ψήφιση από την Ολομέλεια το βράδυ, κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση για την .

Οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο, την περασμένη εβδομάδα, έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.

Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία:

- Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

- Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και

- Η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Αυτές είναι:

Το Άρθρο 54 που αφορά στη Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

Το Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή, καταβλήθηκαν προσπάθειες και βρέθηκε κοινός τόπος για ορισμένες διατάξεις, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί κατά την επεξεργασία τους από την προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή.

Η ΝΔ δηλώνει καταρχήν θετική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 73 που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο θέτει όρους και προϋποθέσεις, αποκλείοντας να αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ενώ διαφωνεί με τον αριθμό των 100.000 υπογραφών και αντιπροτείνει 500.000 υπογραφές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΡΩΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ - ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

- Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Την πρόταση απορρίπτει ωστόσο κατηγορηματικά η ΝΔ.

- Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

- Άρθρο 86: Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που να έχει αναδρομική ισχύ και να εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας.

Την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει 179 ψήφους στη προτείνουσα Βουλή, απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

- Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

- Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.

- Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα . Η διάταξη είχε λάβει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.

ΠΟΙΕΣ ΑΝΑΘΕΡΩΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 180 ΨΗΦΟΥΣ

Την υπερψήφιση τους με 180 ψήφους χρειάζονται:

- Άρθρο 54: Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

- Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΝΔ

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν:

- Άρθρα 3, 13, 33 και 59 σχετικά με την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, τον πολιτικό όρκο και τις διακριτές σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

«Κόκκινη» κάρτα έδειξε η ΝΔ με το επιχείρημα ότι καλύπτονται πλήρως με το ισχύον σύνταγμα και οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:

- Άρθρο 5: Προστασία της ζωής χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φύλου θρησκευτικών διακρίσεων,

- Άρθρο 21: Εγγύηση του κράτους μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, καθεστώς δημόσιου ελέγχου για νερό, ηλεκτρική ενέργεια, και δίκτυα διανομής τους.

- Άρθρο 22: Συλλογικές συμβάσεις

- Άρθρο 25: Προστασία από το κράτος των ατομικών δικαιωμάτων

- Άρθρο 28: Δημοψήφισμα για τη κύρωση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Άρθρο 37 παρ 2: Αποκλειστική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού.

- Άρθρο 44 παρ. 2: Δημοψηφίσματα: Για κρίσιμα εθνικά ζητήματα μετά από αίτηση πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, μετά από αίτημα ενός εκατομμυρίου πολιτών.

  • 14:15

    Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί 49 συνολικά προτάσεων που έχουν καταθέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν 28 διατάξεις του συντάγματος.

  • 13:39

    Αλ. Τσίπρας: Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι αυτό το σχέδιο «βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν' αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό το».

    «Δεν μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη μιας προοδευτικής αναθεώρησης του Συντάγματος και ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει πως απέναντι σε αυτό, «η αντιπρόταση της ΝΔ ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων».

    «Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ του 2018 είχε έναν σκοπό: «την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος».

  • 13:38

    Φ.Γεννηματά: Αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη η Αναθεώρηση

    Ατολμη, όχι αρκετή, αλλά αναγκαία, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, παρά -όπως είπε- τον συνταγματικό λαϊκισμό στον οποίο επιδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Γεννηματά ανέφερε πώς δεν έγιναν όσα χρειάζεται η χώρα και αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν απάντησε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και τηn προστασία της βιοποικιλότητας, ούτε για τη ανάγκη δίκαιης κατανομής του πλούτου στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης κ. α.

    Δήλωσε ΄ότι "δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική αποστολή του ανώτατου άρχοντα. Ούτε φυσικά σε λύσεις που απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προεδρευομένου πολιτεύματός μας". Εξήγησε ότι σωστά μεν αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής αλλά συνιστά υποβάθμιση του θεσμού να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, γιατί ευτελίζεται ο θεσμός. Επίσης, διαφώνησε με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο ΠτΔ ακόμη και από το λαό, γιατί αυτό θα προκαλούσε δυισμό. «Το θέμα αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία, υπό τον φόβο της διάλυσης της Βουλής, καταλήγοντας να προκύψει κομματικά ελεγχόμενος Πρόεδρος», υποστήριξε η κ. Γεννηματά. Ταυτόχρονα επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα, ως χορηγό του κ. Μητσοτάκη, επειδή με τη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή διευκόλυνε τη ΝΔ να εγκρίνει τώρα τις διατάξεις με τη πλειοψηφία που διαθέτει.

    Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών ανέφερε ότι είναι αναφανδόν υπέρ. «Συμφωνούμε με την κατάργηση της πρόωρης παραγραφής», υπογράμμισε, κατηγορώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για «επικοινωνιακά τρικ με τα οποία επιχειρεί απελπισμένο αντιπερισπασμό για την έρευνα του παραδικαστικού κυκλώματος στην αυλή του».

    Η κ. Γεννηματά συμφώνησε με τη ρύθμιση να περιοριστεί στο άρθρο 62 η ασυλία των βουλευτών μόνο στις πολιτικές διώξεις, ενώ για το άρθρο 54 που ρυθμίζει τη δυνατότητα ψήφου όσων πολιτών βρίσκονται στο εξωτερικό είπε ότι «είναι λάθος να μπουν όλες οι προϋποθέσεις στο Σύνταγμα αντί στον εκτελεστικό νόμο. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να έχουν ισοδύναμη ψήφο και τελικός στόχος παραμένει η καθιέρωση για επιστολική ψήφο», καλώντας τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το ζήτημα.

    «Η αναθεώρηση αυτή, παρά τις αστοχίες και την ατολμία της, είναι η απάντηση του πολιτικού συστήματος στις προκλήσεις της νέας εποχής. Αν η απάντηση αυτή θα είναι πειστική, αποτελεσματική, βιώσιμη, μένει πλέον να αποδειχθεί. Αλλά δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Ναι, έχει κορυφαία σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματός μας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Αλλά, δεν ζούμε σε συνθήκες νομικού και συνταγματικού εργαστηρίου. Η ζωή είναι εκεί έξω! Στην Κοινωνία, την Οικονομία, τη νέα γενιά. Στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Στις πολύπαθες κοινότητες των Ελλήνων, στο μέτωπο του προσφυγικού, εκεί που δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός μας», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

  • 13:36

    Ενστάσεις για το περιεχόμενο των προτάσεων σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

    Σειρά ενστάσεων για το περιεχόμενο των προτάσεων σχετικά την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ομιλία του στη Βουλή σήμερα το πρωί.

       Ο κ . Βαρουφάκης παρατήρησε ότι τα άλλα κόμματα δεν είχαν κάποια μεγάλη φιλοδοξία να αλλάξουν άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούσαν σοβαρά τον καταστατικό χάρτη και έκανε λόγο για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τελούν υπό την επίδραση των μνημονίων και τις απαιτήσεις των δανειστών και στο θέμα της αναθεωρητικής διαδικασίας.

       Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ελληνικό κράτος και τα υπουργεία εξακολουθούν να είναι παραδομένα στους δανειστές, ενώ δήλωσε ότι το ΜέΡΑ 25 θα ξεκινήσει από αύριο αγώνες για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

       Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με την ριζοσπαστική ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τάχθηκε υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους και τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ζήτησε την κατάργηση του «αναχρονιστικού θεσμού» του όρκου. Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.

       Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε επίσης την «επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία» με την συμμετοχή των πολλών στη λήψη των αποφάσεων. Πρότεινε, ειδικότερα, τη θεσμοθέτηση των κληρωτών αντιπροσώπων που θα λειτουργούν παράλληλα με το κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

       Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της «μεγιστοποίησης των ελευθεριών», με ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας, όπως σημείωσε, μια νέα έννοια στα δικαιώματα.