Ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας προκαλεί ο εμφύλιος στη Λιβύη

 
Ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας προκαλεί ο εμφύλιος στη Λιβύη

Ενημερώθηκε: 21/12/19 - 11:57

Ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας προκαλεί η πρόθεση του Ερντογάν να στείλει στρατό στη Λιβύη στο πλευρό του «πρωθυπουργού» αλ Σάρατζ, για να στηρίξει την παράνομη συμφωνία για τις ΑΟΖ, που έχει υπογράψει μαζί του.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα.

Πούτιν

Χαλίφα Χαφτάρ

Αντίδραση όμως προκαλεί και στην Άγκυρα η στήριξη του στον στρατάρχη. Ο Ερντογάν δήλωσε χθες Παρασκευή πως η Αγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» που υπονομεύουν τη νόμιμη εξουσία στην Τρίπολη -όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner- η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν όμως επιτίθεται και κατά της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αιγύπτου οι οποίες ανττίθενται στην Τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, λέγοντα ότι η χώρα του «δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις εξελίξεις στη Λιβύη».

στρατάρχη Χαφτάρ με τεθωρακισμένα άρματα μάχης, ρωσικής κατασκευής.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της χώρας, Σίσι, εξοπλίζει τον

Έτσι ενισχυμένος ο Χαφτάρ, απειλεί τον Ερντογάν ότι θα χτυπήσει τα τουρκικά στρατεύματα που θα σταλούν στη Λιβύη και προειδοποιεί την Αγκυρα να μην εμπλακεί.

Επίθεση Ερντογάν και κατά των ΗΠΑ

κυρώσεις

ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες πως η Άγκυρα θα ανταποδώσει ενδεχόμενες των για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων και για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Όπως είναι γνωστό το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί.

«Τώρα λένε ‘θα επιβάλουμε κυρώσεις’ για τον Turkstream», είπε. «Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους. Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.