Μεταναστευτικό: Τον τρόπο κατευνασμού των αντιδράσεων αναζητά η κυβέρνηση

 
Μεταναστευτικό: Τον τρόπο κατευνασμού των αντιδράσεων αναζητά η κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 12/02/20 - 11:30

Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες των νησιών όπου λειτουργούν ΚΥΤ αντιδρούν έντονα στην ανακοίνωση περί επίταξης εκτάσεων για τη δημιουργία νέων δομών και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δήμοι νησιών του Βόρειου Αιγαίου σε έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων αποφάσισαν μία σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών.

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφ. Β. Αιγαίου, μέχρι να ανακληθεί η ΠΝΠ για την επίταξη εκτάσεων γης στα νησιά

Η οριστική ρήξη ωστόσο επήλθε μετά το ψήφισμα της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, χθες, με το οποίο διακόπτεται κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επίταξη εκτάσεων γης με σκοπό τη δημιουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα δομή, έτσι ώστε να σταματήσουν οι όποιες εργασίες.

Η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τους δημάρχους από τα νησιά, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης ότι δεν θα παρευρεθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακυρώθηκε και επισήμως από την πλευρά του υπουργού.

Ωστόσο, αύριο προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της Λέσβου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο χθες δήλωσε ότι θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.

Σε Χίο και Λέρο

Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε καμία υπηρεσία του δήμου να μη βοηθήσει στη διαδικασία δημιουργίας της νέας δομής. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προσφυγή κατά της ΠΝΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να δρομολογηθούν συναντήσεις ενημέρωσης με τους ευρωβουλευτές και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Λέρο. Ενδεικτικά είναι όσα δηλώνει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλιας. «Μας λένε ότι η δομή θα είναι κλειστή. Μετά όμως λένε ότι θα έχουν κάρτες για να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν και θα μένουν μέσα συνέχεια μόνο οι παραβατικοί. Τι να πιστέψουμε», αναρωτιέται. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Λέρου είναι 8.500 και οι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί είναι 3.500, εξηγεί ο κ. Κόλιας για την αντίδραση του κόσμου στη Λέρο. «Για να κλείσεις ραντεβού στο νοσοκομείο για οτιδήποτε, χρειάζονται τρεις μήνες. Γιατί βέβαια όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μία επιπλέον πόλη και χρειάζονται γιατρό και εξετάσεις», εξηγεί. «Εμάς μας εξέλεξε ο κόσμος για να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Ιδρώσαμε για να βγάλουμε από το νησί τη ρετσινιά του ψυχιατρείου. Θέλουμε κίνητρα για τους τουρίστες και όχι για τους μετανάστες», τονίζει αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά και στις περιοχές που έχουν κέντρα φιλοξενίας. Ο κ. Κόλιας τονίζει ότι το «κλειδί» για τη λύση του προβλήματος είναι οι επιστροφές και αναρωτιέται γιατί δεν γίνονται. «Εδώ στο νησί έχουμε πολλούς που έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους, αλλά δεν μετακινούνται. Σήμερα να κάνουν επιστροφές. Μόλις γυρίσουν πίσω στην Τουρκία εκατό άτομα, θα τους δώσω την περιοχή στα Λέπιδα να φτιαχτεί το νέο κέντρο», καταλήγει.

Αμεσα νέες δομές, αλλά και χρήματα

Με γρήγορα βήματα προχωρεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονήσει παρά την κριτική και τις αντιδράσεις. Η αποσυμφόρηση και η μείωση των μεταναστευτικών ροών θα γίνουν εφόσον δημιουργηθούν τα νέα κέντρα στα νησιά, τονίζει σε όλους τους τόνους η πολιτική ηγεσία.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση επιδοτεί τους δήμους που δέχθηκαν μετανάστες το 2019. Για τον σκοπό αυτό εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση (150 ευρώ ανά άτομο που φιλοξενείται) σε εφαρμογή όσων προβλέπονται στην τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυτιλήνης προβλέπεται να λάβει 2.996.250 ευρώ, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου 1.128.750 ευρώ, ο Δήμος Χίου 879.150 ευρώ, η Κως 559.650 ευρώ και η Λέρος 387.450 ευρώ.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέβη στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για τη δημιουργία και τη στελέχωση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας εντός των νέων ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στα νησιά.

Η κυβέρνηση ελπίζει το τεταμένο κλίμα να εκτονωθεί και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί με την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 40.000 μετανάστες-πρόσφυγες και οι δομές που θα κατασκευαστούν είναι χωρητικότητας 20.000 ατόμων. Η κυβέρνηση προχωρά και την κατασκευή κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα. Έχουν ήδη βρεθεί οι χώροι. Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα είναι οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες-μετανάστες.

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο κέντρο συζήτησης που θα έχουν την Κυριακή οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, με κομματικά στελέχη της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δυσκολεύονται να στηρίξουν την κυβέρνηση, ειδικά μετά τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

Με τίτλους όπως «Η Αθήνα αποτρέπει μετανάστες» ξένα Μίντια καταπιάνονται με την πληγή του μεταναστευτικού και τη διαχείριση της από την ελληνική κυβέρνηση. Η αυστριακή Die Presse γράφει ότι «με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου η Αθήνα προτίθεται να αποτρέψει επίδοξους παράτυπους μετανάστες...».

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει όχι απλώς να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος, αλλά και να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ενώ η κατασκευή κλειστών κέντρων είναι επιβεβλημένη, αλλά το κλειδί στο μέτωπο του μεταναστευτικού είναι να ολοκληρωθεί σε χρόνο λίγων μηνών η εκκαθάριση του τεράστιου όγκου (περίπου 100.000) των αιτήσεων ασύλου.

Με τον αριθμό των αρμόδιων επιτροπών, η εκκαθάριση θα πάρει χρόνια, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Η μόνη λύση είναι ο πολλαπλασιασμός των αρμόδιων επιτροπών.