Τσαμπουκάδες της Τουρκίας στη Μεσόγειο: Πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών

 
Τσαμπουκάδες της Τουρκίας στη Μεσόγειο: Πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών

Ενημερώθηκε: 10/06/20 - 11:59

Επίδειξη «τσαμπουκά» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εντεταλμένες δυνάμεις της για την ειβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με σκοπό τον τερματισμό του εμφυλίου.

Τρεις τουρκικές φρεγάτες συνοδεύουν ύποπτο για μεταφορά όπλων φορτηγό πλοίο Cirkin σημαίας Τανζανίας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά της Κρήτης με κατεύθυνση λιμάνι της Λιβύη.

Ο πλοίαρχος μίας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το πλοίο στο αίτημα να πραγματοποιηθεί συναινετική νηοψία έδωσε αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής άμυνας, νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής δύναμης έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες» που πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη να προσεγγίσει το φορτηγό πλοίο που φέρει σημαία Τανζανίας.

Περίπου στις 6 το πρωί από τη φρεγάτα Σπέτσες απονηώθηκε ελικόπτερο Sikorsky S-70B το οποίο πέταξε πάνω από το ύποπτο φορτηγό πλοίο.

Οι Έλληνες χειριστές ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στο πλαίσιο της επιχειρήσης Irini που έχει ως βασικό σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση Irini έχουν την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει και σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποσκοπούν στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη.

Στο αίτημα των χειριστών του ελληνικού ελικοπτέρου για πραγματοποίηση συναινετικής νηοψίας απάντησε ο ένας εκ των πλοιάρχων των τουρκικών φρεγατών, αναφέροντας ότι το φορτηγό πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Λίγη ώρα μετά ο επιχειρησιακός διοικητής από το Στρατηγείο της Ρώμης διέταξε αφενός το πλήρωμα του ελικοπτέρου να επιστρέψει στην φρεγάτα «Σπέτσες» και αφετέρου ζήτησε από το ελληνικό πλοίο να γίνει σκιά του ύποπτου εμπορικού και των συνοδών τουρκικών πλοίων, τα οποία παρακολουθούνται από απόσταση 10 ναυτικών μιλίων.