Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ

 
Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 18/08/20 - 20:16

Οριστική συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) , επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Νίκος Δένδιας

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη σήμερα στο Κάιρο, ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων. Όπως φαίνεται, σήμερα συζητήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στα μέσα Ιουνίου.

τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με τη συμφωνία αυτή, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να "αφοπλίσει" στην πράξη την Τουρκία, μετά το περίφημο .

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και παρουσία πολλών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών δικτύων από όλο τον κόσμο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι αντίστοιχα, υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 14 κύκλων διαπραγματεύσεων των δύο κρατών.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «σήμερα, είναι μία ιστορική μέρα. Καταρχήν συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ. Μίας Διώρυγας που μας ενώνει και στην οποία, δίπλα στους Αιγυπτίους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και είκοσι Έλληνες πιλότοι δούλεψαν σκληρά και παρέμειναν στις θέσεις τους το 1956, ώστε η Διώρυγα να συνεχίσει να παραμείνει ανοικτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα. Η διαπλάτυνση της Διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο. Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επιχειρεί συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, Σάμεχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών, που σέβονται την ιστορία τους».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι τόνισε ότι: «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλων δραστηριοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον πολιτικό τομέα, καθώς και στον στρατιωτικό και πολιτιστικό και για τον συντονισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο».

Και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου είναι θεμέλιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση ενώπιον κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας».

#Egypt

pic.twitter.com/Amd3VqjPw9

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί πριν λίγο, υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Sameh Shoukry, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

August 6, 2020

pic.twitter.com/RGd8DdeMtu

جانب من مراسم توقيع اتفاق حول تعيين المنطقة الاقتصادية الخالصة بين جمهورية مصر العربية وجمهورية اليونان

August 6, 2020

@NikosDendias

#Shoukry

#Greece

#Egypt

pic.twitter.com/8UyUe8nUr1

Cairo: FMs & S. sign Agreement on the Delimitation of Exclusive Economic Zone between ?? & ??

Κάιρο: Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & S.Shoukry υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας ?? & Αιγύπτου ??

August 6, 2020