Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την οικονομία της Τουρκίας

 
Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την οικονομία της Τουρκίας

Ενημερώθηκε: 22/08/20 - 10:15

Ένα 24ωρο μετά το σόου του Ερντογάν για την ανεύρεση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαυρή Θάλασσα, ο οίκος αξιολόγησης των Fitch υποβαθμίζει τη πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB- δηλαδή τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Fitch Ratings οι προοπτικές της Τουρκίας αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από σταθερές. Όπως αναφέρετε στην εκτίμηση η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, «υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας», δήλωσε οίκος αξιολόγησης σε δήλωση του.

«Οι παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομικής πολιτικής».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο Fitch ανέφερε επίσης τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων για την αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει τα μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με δανεισμό.

Επίσης, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να περιορίσει άμεσα τη ρευστότητα, στηρίχτηκε σε ανορθόδοξες και μη αποτελεσματικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.