Τα αρνητικά ρεκόρ του Σεπτεμβρίου φέρνουν lockdown α λα Μαδρίτη

 
Τα αρνητικά ρεκόρ του Σεπτεμβρίου φέρνουν lockdown α λα Μαδρίτη

Ενημερώθηκε: 22/09/20 - 13:38

Διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, δηλώνει αποφασισμένη και για την επιβολή lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας .

Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Θέμα Fm.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που φέρνουν πιο κοντά το lockdown στην Αττική; Σίγουρα το χτεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάων. Τα βλέμματα χθες τράβηξε το αρνητικό ρεκόρ των 453 κρουσμάτων, ωστόσο αυτό δεν προβλημάτισε τόσο τους επιστήμονες αφού τα 184 αφορούσαν το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Αυτό που προκάλεσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες ήταν τα 174 κρούσματα στην Αττική, η οποία εδώ και πολύ καιρό «φλέγεται». Τα δραματικά στοιχεία από τους διασωληνωμένους κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Μέσα στο Σεπτέμβριο έσπασε διπλό «φράγμα», τόσο των 300 όσο και των 400 ημερήσιων κρουσμάτων. Και μπορεί τα χθεσινά νέα περιστατικά με Covid-19 να ανέβηκαν τόσο ψηλά σε αριθμό, ωστόσο τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχουν .. παγιωθεί σε περισσότερα από 300, με εξαίρεση το περασμένο Σαββατοκύριακο, που δεν είναι ενδεικτικά μετριασμού της διασποράς, καθώς τα Σαββατοκύριακα διενεργούνται λιγότερα τεστ.

Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με πληροφορίε σε 595, από τους οποίους οι 83 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 79 διασωληνωμένοι. Σημειώνεται ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και μη διασωληνωμένοι ασθενείς. Παρότι οι 512 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το 40% των απλών κλινών covid-19 είναι κατειλημμένες, ενώ οι εντατικές για τον κοροναϊό είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% γεμάτες.

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε χθες γνωστό (τηλεοπτικός σταθμός Alpha) ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 99 κλίνες ΜΕΘ κενές στην Αττική. Από αυτές, οι 62 είναι ΜΕΘ non-Covid και οι 37 ΜΕΘ-Covid. Όπως επεσήμανε, η προσπάθεια αύξησης των κλινών εντείνεται. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι το Δεκέμβριο, που αποτελούν τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η υψηλή θνητότητα αποτελεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό που συνοδεύει το Σεπτέμβριο, καθώς στις επιδημιολογικές εκθέσεις καταγράφονται έξι, επτά, μέχρι και εννέα θάνατοι σε ένα 24ωρο. Για τις 21 ημέρες του Σεπτεμβρίου τη μάχη για τη ζωή τους έχουν χάσει 78 ασθενείς, ενώ ολόκληρο τον Αύγουστο οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 60. Τόσο οι διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι είναι απότοκο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Οι διασωληνώσεις μάλιστα ακολουθούν κατά επτά ημέρες τα κρούσματα, για αυτό και στις αρχές Σεπτεμβρίου που τα στοιχεία από τις ΜΕΘ έδειχναν ανησυχητικά σημάδια αποδιδόταν στις μεγάλες καταγραφές νέων μολύνσεων του Αυγούστου.

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» δήλωσε η Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση». «Το σύστημα υγείας πιέζεται» είπε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.

Σχέδιο πλατεία

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με στελέχη του Δήμου Αθηναίων, στην οποία θα εξετασθούν σενάρια περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας περιπτέρων και μικρών καταστημάτων που λειτουργούν έως αργά το βράδυ σε περιοχές της Αθήνας όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα. Στόχος είναι να περιοριστεί η δυνατότητα προμήθειας αλκοόλ και κατ’ επέκταση ο συνωστισμός σε ανοιχτούς χώρους μετά το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων. Επιπλέον, σχέδιο για ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε κεντρικές πλατείες και λόφους του κέντρου της Αθήνας, όπου παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων αργά το βράδυ, έχει εκπονήσει και η ΕΛ.ΑΣ. Το σχέδιο περιλαμβάνει ενισχυμένη αστυνόμευση, μέτρα αποκλεισμού χώρων, ελέγχους, συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού.

Το «μοντέλο της Μαδρίτης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί ήδη επεξεργάζονται την εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης» και στη χώρα μας. Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πώς θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού;

Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εστιασμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες – π.χ. ηλικιωμένοι και μετανάστες – αλλά και να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν απλώνεται ομοιόμορφα στο σύνολο του Λεκανοπεδίου αλλά εντοπίζεται πιο υψηλό σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ δύσκολη. Οι αρχές βάζουν κάθε μέρα στο μικροσκόπιο τους αριθμούς περιοχή, περιοχή και σίγουρα προβληματίζει αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο σε Κυψέλη, τα Πατήσια και Σεπόλια.

Στις «κόκκινες» περιοχές συμπεριλαμβάνονται: Η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Συνεπώς, είναι πάρα πολύ πιθανό μια μερίδα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή των SMS αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα της μετάδοσης, πριν από ένα κανονικό lockdown.