Ψάχνουν τη χρυσή τομή Εκκλησία και κυβέρνηση

 
Ψάχνουν τη χρυσή τομή Εκκλησία και κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 05/01/21 - 12:47

Παρέστη στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος σε μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να αποτραπεί την τελευταία στιγμή μία σύγκρουση που θα δίχαζε τους πιστούς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα ο κ.Ιερώνυμος παρέστει στην ορκωμοσία για να στείλει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας.

Από χθες που έγινε γνωστό το "αντάρτικο" της Ιεραρχίας της εκκλησίας -να μην πειθαρχήσει στην απόφαση για κλειστούς ναούς τα Θεοφάνεια- η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή. Οι μητροπολίτες δηλώνουν ανένδοτοι και η κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι σέβεται την Εκκλησία.

Παρά τις προθέσεις οι Ιεράρχες θα πειθαρχήσουν στην εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου που θέλει τους ναούς ανοικτούς τα Θεοφάνεια όπως και τις προηγούμενες μέρες. Οι Ιεράρχες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αγνοήσουν την απόφαση της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό οι ναοί σε όλη τη χώροι θα είναι ανοικτοί για 25 άτομα και 50 στους καθεδρικούς αλλά δεν θα τελεστούν αγιασμοί σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως σε θάλασσες και ποτάμια.

Από την πλευρά της η Αστυνομία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τα μέτρα ωστόσο η ηγεσία της ΕΛΑΣ προσβλέπει στη συνάντηση που θα έχουν στην ορκωμοσία ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο ή με τους εκπροσώπους του.

Όπως και να έχει στις προθέσεις του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μην υπάρχουν εντάσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή από την στιγμή που δεν θα γίνουν αγιασμοί.

Η κυβέρνηση η οποία αντέδρασε στην απόφαση της Συνόδου αλλά όλα δείχνουν πως η Αστυνομία θα περιοριστεί σε διακριτική παρουσία και δεν προτίθεται να πάει σε ανοικτή σύγκρουση με την Εκκλησία εν όψει και των εμβολιασμών. Ήδη έχουν αρχίσει επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για να βρεθεί μια λύση.

Από την πλευρά τους οι Ιεράρχες στηρίζουν την απόφαση ΔΙΣ και ασκούν πιέσεις στον Ιερώνυμο να μην υποχωρήσει. Στο πλευρό του βρίσκονται και το σύνολο των πιστών οι οποίοι θεωρούν οτι η Εκκλησία όλο αυτό το διάστημα τήρησε όλα τα μέτρα.