Τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση - Οι προτάσεις επιστημόνων

 
Τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση - Οι προτάσεις επιστημόνων

Ενημερώθηκε: 19/01/21 - 11:00

Μετά την άρση του lockdown στο λιανεμπόριο κυβέρνηση και ειδικοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για το άνοιγμα των επόμενων δραστηριοτήτων, κυρίως δε σχολείων και εστίασης, με κάποιους επιστήμονες να κάνουν λόγο για άνοιγμα της εστίασης από αρχές Φεβρουαρίου, τονίζοντας πως οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι «ελεγχόμενοι» και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πολλά «λουκέτα», αλλά και οι πελάτες περιμένουν να πιουν έναν καφέ έξω, πάντα με την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν δίνοντας την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν στον χώρο τους πελάτες.

Τα τραπέζια θα αναπτυχθούν σε απόσταση, ενώ αποκλείεται για την ώρα το σενάριο να υπάρξουν τραπέζια για δυο άτομα μόνο, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή και πιο συγκεκριμένα την επόμενη βδομάδα, μπορούν να ανοίξουν αρχικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η ίδια ανέφερε πως οι θάνατοι μειώθηκαν αυτοί που δεν μειώθηκαν είναι οι διασωληνωμένοι. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να ανοίξει και το άνοιγμα από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις.

Για την εστίαση, η κ. Παγώνη δήλωσε πως μπορεί να ανοίξει σε τρεις βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.

Παράλληλα, η ίδια ανέφερε πως συγκριτικά με το πληθυσμό τα τεστ δεν είναι πολλά και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνονται πολλά τεστ.

Σχετικά με τις ουρές στο άνοιγμα των καταστημάτων η ίδια είπε πως μέσα στα καταστήματα φάνηκε ότι τηρήθηκαν οι αποστάσεις ενώ έξω οι αποστάσεις δεν ήταν οι απαιτούμενες. «Έπρεπε να υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση ή εφόσον το ραντεβού το είχαν έτσι κ αλλιώς να κάνουν βόλτα μέχρι να έρθει η σειρά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, ανέφερε πως «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Όπως ειπε, μιλώντας στο Mega η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει, ενώ σημείωσε ότι σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους», δήλωσε.

«Να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά» ανέφερε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι».