Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις παραλαβές των πλοίων LCS «Freedom»

 
Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις παραλαβές των πλοίων LCS «Freedom»

Ενημερώθηκε: 20/01/21 - 12:14

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σταματά την παραλαβή των πλοίων LCS «Freedom» μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης του πλοίου αναφέρει σε δημοσίευμα της η έγκυρη αμυντική ιστοσελίδα «DefenseNews».

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων του US NAVY όπου τόνισαν ότι υπάρχει αστοχία υλικού στο σύστημα μετάδοσης.

Η μετάδοση ισχύος στις Freedom γίνεται μέσω ενός περίπλοκου συστήματος που μεταφέρει την ενέργεια από τους κινητήρες του πλοίου στους υδροπροωθητές και που πολύ συχνά παρουσιάζει βλάβες.

Η γερμανική εταιρεία Renk, που κατασκευάζει το κιβώτιο μετάδοσης, υποστηρίζει ότι έχει βρει την λύση για το πρόβλημα, αλλά θα χρειαστούν μήνες εντατικών δοκιμών στην ξηρά και στην θάλασσα μέχρι να μπορέσει να την εφαρμόσει σε κάθε πλοίο. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η επισκευή κάθε πλοίου που αναμένεται επίσης να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η κατασκευάστρια εταιρεία των πλοίων Lockheed Martin μαζί με την Renk εξετάζει αν μπορεί η επισκευή του συστήματος μετάδοσης μπορεί να γίνει από το εσωτερικό του πλοίου, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το χρόνο επισκευής.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος των επισκευών και αυτό είναι ένα κομμάτι που ίσως δημιουργήσει τριβές ανάμεσα το αμερικανικό ΠΝ και την Lockheed Martin.

Τα πλοία Freedom συνεχίζουν να επιχειρούν αλλά το αμερικανικό ΠΝ έχει επιβάλει να πλέουν με ταχύτητα που να μην ξεπερνάει τους 34 κόμβους, καθώς πάνω από αυτό το όριο έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιθανότερο να εμφανιστεί η βλάβη στο σύστημα μετάδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι φρεγάτες MMSC που είναι υποψήφιες για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ανήκουν στην κλάση «Freedom» και χρησιμοποιούν το ίδιο περίπλοκο σύστημα μετάδοσης ισχύος.