Ο «Μυστικός δείπνος» Ιερώνυμου-Σακελλαροπούλου και η γεφύρωση των διαφορών

 
Ο  «μυστικός δείπνος»  Ιερώνυμου -Σακελλαροπούλου   και η γεφύρωση των διαφορών

Ενημερώθηκε: 23/01/21 - 22:00

Ο "Μυστικός δείπνος" της Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή την περασμένη Πέμπτη ήταν μια κίνηση που έγινε με σκοπό να αρθούν οι τελευταίες παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν κατά την Πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον καθεδρικό ναό των Αθηνών. Τότε όταν έφτανε η κυρία Σακελλαροπούλου στον ναό η μπάντα δεν παιάνισε τον εθνικό ύμνο όπως συνηθίζεται ενώ όταν εισήλθε σε αυτόν δεν ασπάστηκε τον σταυρό. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.Προκάλεσε διάφορα αρνητικά σχόλια από ανθρώπους της Εκκλησίας.

Ακόμη και ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος επέκρινε την πρόεδρο γιατί δεν ασπάστηκε τον σταυρό. Ο κ. Ιερώνυμος , που ήδη είναι σε κόντρα με την κυβέρνηση , δεν ήθελε και ένα νέο μέτωπο και για τον λόγο αυτό την περασμένη Πέμπτη ( όπως αποκάλυψε η Καθημερινή) κάλεσε σε δείπνο την πρόεδρο όπου είχαν μια μακρά συζήτηση για τις σχέσεις των "δύο θεσμών" ,τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να αναβαθμίσει, αλλά και τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία . Η κυρία Σακελλαροπούλου όπως συνέβη και στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο μίλησε με θερμά λόγια για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Και σε ότι αφορά τη δοξολογία όπως είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- οτι κράτησε αυτή τη στάση λόγω των μέτρων και για κανέναν άλλο λόγο.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που εξελέγη ο κ.Ιερώνυμος όπου οι σχέσεις του με πρωθυπουργό και Πρόεδρο της δημοκρατίας δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο.Τόσο με τον κ.Τσίπρα και τους προκατόχους του είχε ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας όπως βεβαίως και με τον κ.Παυλόπουλο.

Με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν αποστάσεις. Άλλωστε δημοσίως ο Αρχιεπίσκοπος έχει εκφραστεί υπέρ του κ.Τσίπρα με θερμά λόγια. Με την κυρία Σακελλαροπούλου υπάρχει μεγάλη απόσταση όχι γιατί υπάρχουν θεολογικές διαφορές αλλά γιατί "ο τρόπος ζωής της Προέδρου" δεν συνάδει με τη λογική του κ.Ίερώνυμου. Όπως και να έχει , αν και ο καθένας κράτησε τις απόψεις του ,συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία και των δύο είναι απαραίτητη σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα .Ενώ μίλησαν και για την ανάγκη να σταλεί σε όλους ένα μήνυμα ενότητας . Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο συμφώνησαν να τα λένε όταν προκύπτουν προβλήματα και γενικώς να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ,το επόμενο διάστημα ο κ. Ιερώνυμος θα επιδιώξει και έχει ανάλογες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς που χειρίζονται τα θέματα της Εκκλησίας. Αυτό που φαίνεται να καίει τον Αρχιεπίσκοπο δεν είναι η αξιοποίηση της περιουσίας ή οι προσλήψεις ιερέων αλλά η ανάκτηση του κύρους της Εκκλησίας και η αύξηση της επιρροής της η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ανησυχητικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ