Παραίτηση Μενδώνη; - Σήμερα θα απαντήσει το Μαξίμου

 
Παραίτηση Μενδώνη; - Σήμερα θα απαντήσει το Μαξίμου

Ενημερώθηκε: 22/02/21 - 11:14

«Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης Μενδώνη. Δεν συγκάλυψε τίποτα για να της ζητηθούν ευθύνες» απαντούν κυβερνητικές πηγές, από την Παρασκευή ως σήμερα, στο επίμονο δημοσιογραφικό ερώτημα αν υπάρχει «θέμα Μενδώνη», μετά την δημόσια τοποθέτησή της, κατά την οποία δήλωσε ότι «εξαπατήθηκε» από τον Δημήτρη Λιγνάδη και ότι τον θεωρεί έναν «επικίνδυνο άνθρωπο».

Ωστόσο, στο Μαξίμου υπήρξε δυσφορία για κάποια σχόλια και χαρακτηρισμούς που έκανε η Λίνα Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τόσο με την αναφορά περί «εξαπάτησης» που έδωσε πάτημα για σαρωτική πολιτική κριτική, όσο και στον χαρακτηρισμό του σκηνοθέτη ως «επικίνδυνου ανθρώπου», πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη. Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτές και λοιπά στελέχη της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης της κ. Μενδώνη, ενώ η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε σήμερα δημόσια την παραίτησή της.

Όπως σχολιάζουν στελέχητης κυβέρνησης, η τοποθέτηση της Λ. Μενδώνη έδωσε στέρεο έδαφος σε πολιτικούς αντιπάλους να αμφισβητήσουν την… «κριτική» της ικανότητα και να κάνουν ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και εύφορο έδαφος και στους ίδιους τους καλλιτέχνες να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την υπουργό Πολιτισμού…

Παραίτηση τς υπουργού Πολιτισμού ζητά και η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών, με τον ΣΕΗ, η διοίκηση του οποίου ελέγχεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλλει τόσο κατά της κ. Μενδώνη όσο και κατά του πρωθυπουργού, τους οποίους κατηγορούν για αποπροσανατολισμό. Και η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητά άμεση παραίτηση της κ. Μενδώνη.

Σήμερα το πρωί, με σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» δεκάδες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών παραγματοποιήσαν παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα αναμένεται η επίσημη αντίδραση του Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που θα πραγματοποιηθεί από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, η κυβέρνηση θα στηρίξει την υπουργό Πολιτισμού.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν πως η υπόθεση της παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, δεν περιορίζεται στις αρμοδιότητες της υπουργού Πολιτισμού, αλλά αφορά και τον πρωθυπουργό. «Η παραίτηση της Μενδώνη δεν είναι πλέον αρκετή», τονίζουν από την Κουμουνδούρου. Το θέμα θα αναδειχθεί περισσότερο την εβδομάδα που έρχεται και δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα παρέμβαση Τσίπρα.

Από την άλλη, στην κυβέρνηση υοστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενορχήστρωσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να πληγεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, ότι φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφοι, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χυδαίες αναρτήσεις, συνδέοντας τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις άρρωστες ορέξεις του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη. Η ΝΔ αντέδρασε στοχοποιώντας τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ότι συγκαλύπτει και επιδοκιμάζει αυτές τις επιθέσεις.

Η παραίτηση Μενδώνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρούν πολλοί ότι θα δώσει το λάθος μήνυμα ότι αυτό γίνεται υπό το βάρος των επικρίσεων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μεθοδεύσεις συγκάλυψης της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, τη στιγμή που… «το πέπλο της σιωπής έχει σπάσει με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες και την ευαισθησία της κυβέρνησης». «Τα στόματα ανοίγουν επειδή έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον και η κυβέρνηση είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό» τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.