Σύνοδος χωρών του Νότου: Μετανάστευση και λιτότητα στο επίκεντρο

 
Σύνοδος χωρών του Νότου: Ξεκίνησε στο Ζάππειο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ

Ενημερώθηκε: 09/09/16 - 18:11

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις χώρες του Βορρά της ΕΕ και ιδιαίτερα της σφαίρας επιρροής της Γερμανίας η Σύνοδος των χωρών του Νότου της ΕΕ, έχοντας στο επίκεντρο λιτότητα, προσφυγικό και ασφάλεια, που γίνεται με πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής στην Αθήνα, .

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».

Οι Γερμανοί φοβούνται οτι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει η βελγική ιστοσελίδα EUOBSERVER, παραθέτοντας δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Φέρμπερ, ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία ότι οι χώρες του Νότου θα αποτελέσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία όσων εμφανίζονται απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Ετιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.
Μέρος της προσπάθειας του Τσίπρα κατά της λιτότητας θα είναι και η συγκέντρωση υποστήριξης για το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας του, καταλήγει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της η Αθήνα τονίζει οτι στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Τσίπρας: Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα

Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του να βρεθούν εδώ στην Αθήνα, «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των "27" στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους αρχηγούς στις συνομιλίες που ξεκίνησαν προ ολίγου με αντικείμενο «τον κοινό μας στόχο για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης που νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή τη Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

«Βρεθήκαμε», υπογράμμισε, «στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη», για να σημειώσει πως «ωστόσο η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων». «Είναι πολλά παραπάνω. Είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στο χώρο και το χρόνο, είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Ολάντ: Να τεθεί η ανάπτυξη στην κορυφή των προτεραιοτήτων

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις, που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε Γάλλους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ντάισελμπλουμ: Η χρήση της λέξης "λιτότητα" έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό

Την άποψη ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Le Monde».

«Η λιτότητα, για εμένα, είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος». «Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις, εκπληρώνονται».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας 

Στις 17.30, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Οράματα της Μεσογείου». Λόγω της Συνόδου, ισχύουν από τις 10 πρωί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Αυστηρά είναι επίσης τα μέτρα ασφαλείας. Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών θα συμμετέχουν ενώ έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από το ΤΕΕΜ τα σημεία που θα καταλύσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γερμανικός τύπος: Θα πρέπει να τρέμει η Μέρκελ τη Συνάντηση του Νότου!

Σύνοδος μεσογειακών χωρών της ΕΕ: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα

Σύνοδος μεσογειακών χωρών της ΕΕ: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου