Σε ύφεση πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα στην Θάσο-Τεράστιες οι ζημιές (ΦΩΤΟ)

 
 Σε ύφεση πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα στην Θάσο-Τεράστιες οι ζημιές (ΦΩΤΟ)

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 12/09/16 - 20:29

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Σε ύφεση βρίσκονται πλέον και τα 4 πύρινα μέτωπα της Θάσου που προκλήθηκαν από κεραυνούς και επί τρία 24ωρα κατέστρεφαν το νησιά από Βορρά προς Νότο. Σε πρώτη φάση υπολογίζεται πως έγιναν στάχτη 20.000 έως 30.000 στρέμματα δάσους, αλλά πληρέστερη εικόνα γι αυτό θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που διασώθηκαν ανάμεσα στις εστίες των πύρινων μετώπων.

Επίσης από μία πρώτη εικόνα που έχει η Πυροσβεστική και δίχως να έχει ξεκινήσει ακόμα η επίσημη καταγραφή των ζημιών, αφού πρώτα πρέπει να σβήσει εντελώς η φωτιά, τουλάχιστον 8 σπίτια υπέστησαν ζημιές, δύο κάηκαν ολοσχερώς αλλά ήταν ακατοίκητα και αρκετές είναι οι αγροικίες και οι στάνες που παραδόθηκαν στις φλόγες. Πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, εκ των οποίων μόνο ένας νοσηλεύεται ακόμα στην Καβάλα με κάταγμα στο πόδι.

Και τα πύρινα μέτωπα χαρακτηρίζονται σε ύφεση, ωστόσο διαρκώς ξεσπούν αναζοπυρώσεις και έτσι παραμένουν στο νησί ισχυρότατες δυνάμεις που επιχειρούν μέχρι να κατασβεστούν πλήρως όλες οι εστίες. Συγκεκριμένα στο νησί αυτή την στιγμή επιχειρούν 212 άντρες της Πυροσβεστικής με 75 οχήματα, 68 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 στρατιώτες, 10 οχήματα ΟΤΑ και τρία βαρέα μηχανήματα χωματουργικών εργασιών. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν βεβαίως με το που έπεσε το σκοτάδι.

Το πρωί, την πυρόπληκτη Θάσο επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντριπροσωπείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πυρκαγιά.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Σχετικά Θέματα:

Θάσος: Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά

Θάσος: Αποζημιώσεις σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας