Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Απριλίου 2021

 
Αγία Αλεξάνδρα

Ενημερώθηκε: 21/04/21 - 00:29

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 21 Απριλίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου επισκόπου Βενεβενδού και των συν αυτώ: Πρόκλου, Σώσσου και Φαίστου, των διακόνων Δησιδερίου Αναγνώστου, Ακουτίωνος και Ευτυχίου. Αλεξάνδρας της βασιλίσσης και των συν αύτη: Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου, Μαξίμου πατριάρχου Κων/πόλεως και Αναστασίου του Σιναΐτου, Καρόλου.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αλεξάνδρα, Αλεξία, Ιανός, Ιανή, Φαίστος, Φαιστή.

Οσία Αλεξάνδρα: Η σύζυγος του διώκτη των χριστιανών 

Η Αγία Αλεξάνδρα ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού εκ των σκληρότερων διωκτών των χριστιανών. Ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνον, διακρινόταν για την ευσπλαχνία και τη φιλάνθρωπία. Όταν με εντολή του συζύγου της βασανίζονταν ο Άγιος Γεώργιος, τον παρακάλεσε να διατάξει να σταματήσουν τα βασανιστήρια, εκείνος προσπάθησε να την διώξει χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα η Οσία του ανέφερε ότι πιστεύει στον Χριστό.

Ο αυτοκράτορας θέλησε να ερμηνεύσει τη δήλωση της ως διανοητική διατάραξη. Αλλά εκείνη διαμαρτυρήθηκε και επανέλαβε την ομολογία της. Ο Διοκλητιανός εκνευρίστηκε και διέταξε λοιπόν την απαγωγή και την φυλάκισή της.

Στη φυλακή η Αγία πέρασε τη νύχτα με προσευχή και δεήθηκε προς τον Θεό να παραλάβει την ψυχή της από την φυλακή εκείνη και να την συγχωρήσει. Η δέησή της εισακούσθηκε. Δυο μέρες πριν από τη θανάτωση του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, το 303 μ.Χ., παρέδιδε την τελευταία της πνοή στη φυλακή.

Το παράδειγμα της βασίλισσας ακολούθησαν και τρεις από τους ακολούθους της, ο Απολλώ, ο Ισαάκιος και ο Κοδράτος. Ο Διοκλητιανός διέταξε την θανάτωσή τους.

Και τον μεν Κοδράτο τον αποκεφάλισαν, τους δε Απολλώ και Ισαάκιο τους υπέβαλαν στο θάνατο δια της πείνας και της δίψας. Το βασανιστήριο αυτό υπήρξε οδυνηρότατο. Αλλά το αντιμετώπισαν με ανδρεία, παρηγορούμενοι από την ελπίδα ότι επρόκειτο να συναντηθούν στα σκηνώματα της δικαιοσύνης και της μακαριότητας μαζί με την Αγία βασίλισσα.

Η ελπίδα τους ικανοποιήθηκε. Η Εκκλησία τιμώντας τη μνήμη τους συνεορτάζει μαζί της την ίδια ημέρα.