Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Απριλίου 2021

 
Άγιος Βασιλέας Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αμασείας

Ενημερώθηκε: 26/04/21 - 00:27

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 26 Απριλίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, Οσίων Γλαφύρας και Ιούστας, Καλανδίου και Νέστορος.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Γλαφυρός, Γλαφυρή

Άγιος Βασιλέας Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αμασείας

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βασιλεύς έζησε κατά τους χρόνους του Λικίνιου και ήταν Επίσκοπος της Αμασείας του Πόντου. Ως Επίσκοπος διακρινόταν για τον ζήλο του υπέρ της πίστεως και για τον λόγο αυτό οι ιερείς και οι άρχοντες των ειδωλολατρών οι οποίοι τον κατάγγειλαν στον Λικίνο.

Ένα ιδιαίτερο περιστατικό κορύφωσε την οργή του Λικινίου εναντίον του Βασιλέως. Κοντά στην αυτοκράτειρα Κωνσταντία διέμενε άλλοτε ως ακόλουθος μια νεαρή και ωραιότατη νεαρή, που ονομαζόταν Γλαφύρα και την οποία είχε βάλει στο μάτι ο Λικίνος.

Εκείνη για να τον αποφύγει φόρεσε ανδρικά ρούχα και κάποια νύχτα άφησε την Κωνσταντινούπολη και έφθασε στην Αμάσεια, όπου παρουσιάσθηκε στον Επίσκοπο Βασιλέα και ζήτησε την ηθική του προστασία ο οποίος της την πρόσφερε.

Όταν ο Λικίνος έμαθε που είναι η Γλαφύρα την αναζήτησε αλλά εκείνη είχε πεθάνει οποίτε στράφηκε κατά του Βασιλέως.Διέταξε, να τον φέρουν σιδηροδέσμιο στη Νικομήδεια όπου τον έκλεισαν στη φυλακή.

Λίγες ημέρες μετά, ο Λικίνιος διέταξε να φέρουν τον φυλακισμένο Επίσκοπο ενώπιον του. Τον έλεγξε με δριμύτητα ως ένοχο για την απόκρυψη της Γλαφύρας ωστόσο τον απέπεμψε κρατώντας επιφυλακτική στάση και ανέθεσε σε έναν από τους άρχοντές του να τον δει κατ' ιδίαν και να προσπαθήσει να τον αποσπάσει από την πίστη του.

Η συγκεκριμένη αποστολή απέτυχε και διατάχθηκε έτσι η καταδίκη του Επισκόπου ο οποίος αποκεφαλίστηκε.