Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην Ιερουσαλήμ

 
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην ερουσαλήμ

Ενημερώθηκε: 11/05/21 - 08:12

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα Κατεχόμενα μετά τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν χες τόσο στην Ιερουσαλήμ, όπου εκτυλίχθηκαν άγρια επεισόδια στο Τέμενος του Αλ Ακσά, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση από αέρος σε απάντηση στη ρίψη ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου διεξήχθησαν 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρόλο πυροκροτητή στις ταραχές που ξεκίνησαν την Παρασκευή έπαιξε η απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου για έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν στη Χάιφα, στη Ναζαρέτ και στη Ραμάλα.

Τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν χτες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 και οι τραυματίες στους 65.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών σημειώθηκαν γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 300 Παλαιστίνιοι, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχει φθάσει στο κόκκινο τις τελευταίες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Αλ Κουντς – τραυματίστηκαν σε επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή οι πιστοί τριών θρησκειών, το Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, ή Ευγενές Ιερό, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους και τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας.

«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα σήμερα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός καταμετρούσε 150 επιθέσεις με ρουκέτες. Δεκάδες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σιωπά για τη βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».