«Poseidon’s Rage»: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ακόμα μια μεγάλη στρατιωτική συνεκπαίδευση Ελλάδας-ΗΠΑ

 
«Poseidon’s Rage»: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ακόμα μια μεγάλη στρατιωτική συνεκπαίδευση Ελλάδας-ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 14/06/21 - 21:31

Για περίπου δύο εβδομάδες ελληνικά F-16 block 52 advance πετούσαν «φτερό με φτερό» με αμερικανικά F-15 Strike Eagle σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινής άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE» (σ.σ. η Οργή του Ποσειδώνα), που διεξήχθη από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου.

H άσκηση αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα καθώς για πρώτη φορά αμερικανικά μαχητικά πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση τους.

Κατά την άσκηση πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις σε χαμηλά ύψη, προσβολές επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων καθώς και σενάρια εναέριας μάχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που αμερικανικά F-15 έρχονται στην Ελλάδα για να εκπαιδευθούν με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας δείχνοντας έτσι έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά φτερά.

Για την άσκηση, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας 14 αεροσκάφη F-15E της 492 Fighter Squadron US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η «POSEIDON΄S RAGE» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, ο αριθμός των οποίων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η διεξαγωγή της συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών με την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από την άσκηση:

https://www.youtube.com/watch?v=CVk9RqeSMdk