Μονή Καλαμιώτισσας στην Ανάφη: Το μοναστήρι πάνω στον μεγαλύτερο βράχο της Μεσογείου

 
Μονή Καλαμιώτισσας στην Ανάφη

Ενημερώθηκε: 18/06/21 - 00:34

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, υψώνεται ο επιβλητικός Κάλαμος ο οποίος είναι δεύτερος ψηλότερος βράχος στη Μεσόγειο μετά το Γιβραλτάρ και είναι το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και αποτελεί πρόκληση για τους αναρριχητές.

Αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και πρόκληση για τους αναρριχητές. Μάλιστα, ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αι., Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, τον αποκαλεί τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου.

Στην κορυφή του Καλάμου (460μ.), στην οποία οδηγεί μονοπάτι από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που κτίσθηκε το 1715, δίπλα σε ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου βρίσκεται και το Δρακοντόσπηλο, ένα ενδιαφέρον σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που όμως είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμο

Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε κοντά στο μοναστήρι κρεμασμένη σε ένα καλάμι, γι αυτό και ονομάστηκε Καλαμιώτισσα.

Οικοδομήθηκε περι το 1600, το καθολικό του είναι ένας μονόχωρος τρουλαίος ναός με υψηλές αναλογίες, έχει δίτοξο νεοκλασσικό καμπαναριό και ξυλόγλυτο τέμλπο του 18ου αιώνα.

Εγκαταλείφτηκε το 19ο αιώνα, όπου όλες οι εικόνες του μεταφέρθηκαν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου στο τέρμα του κεντρικού δρόμου και είναι κτισμένο στον περίβολο του αρχαίου ναού του Απόλλωνα (το άγαλμα του Αιγλήτη Απόλλωνα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο).

Φτάνουμε εκεί μετα από πεζοπορία μιάμισης ώρας μέσα από ένα επιβλητικό ορεινό τοπίο και θέα προς το πέλαγο και τα γύρω νησιά.

Το πανηγύρι της Παναγίας είναι πολύ σημαντικό για το νησί. Γιορτάζεται στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου και οι προετοιμασίες ξεκινούν πολλές μέρες πριν.

Την παραμονή σχεδόν όλοι οι κάτοικοι παίρνουν τα πράγματα τους και μετακομίζουν στο μοναστήρι. Εκεί μετά την ακολουθία στην Εκκλησία ο κόσμος γευματίζει με κατσίκι απο τα κτήματα του μοναστηριού.

Μετά ακολουθεί η τσαμπούνα και ο χορός. Ανήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι επιστρέφουν στη Χώρα όπου συνεχίζεται το γλέντι.