Ο νέος γύρος διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας στο φόντο έξαρσης προκλήσεων από την Άγκυρα

 
Ο νέος γύρος διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας στο φόντο έξαρσης προκλήσεων από την Άγκυρα

Ενημερώθηκε: 01/10/21 - 13:10

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα λάβει χώρα στην 'Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Όμως δεν αρχίζει και με τους καλύτερους οιωνούς. Αυτός ο γύρος λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί και λίγο μετά την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, η Τουρκία προχώρησε σε νέες ενέργειες αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγα.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε στις 11.26 π.μ. υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11.27 π.μ, δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Οργή και απειλές από Άγκυρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Νωρίτερα, στην πρώτη του επίσημη αντίδραση μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποτύπωσε την οργή της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», καταλήγει η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου.

Ο νέος γύρος διερευνητικών

Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η τελευταία συνάντηση επί τουρκικού εδάφους είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρόντος του Ιμπραήμ Καλίν, του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, στη συνάντηση είχε μετάσχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο γίνεται ένα βήμα για τη βελτίωση του κλίματος καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση. Από την Αθήνα ξεκαθαρίζεται, πάντως, κατά την πάγια τακτική πως οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.