Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για την άρση των μέτρων

 
Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για την άρση των μέτρων

Ενημερώθηκε: 07/10/21 - 09:23

Την εκτίμηση ότι ο χειμώνας, χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες, αναμένεται δύσκολος, εξέφρασε ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδιαίτερη προστασία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης εμφανίστηκε ανήσυχος για το γεγονός ότι αποσύρθηκαν από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά μίνι lockdown, αλλά και το καθεστώς ελευθερίας για τους ανεμβολίαστους. Εξέφρασε, δε, τον φόβο ότι «με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ».

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας τη στιγμή που καταγράφονται σε ημερήσια βάση δύο με τρεις χιλιάδες κρούσματα και 30 θάνατοι.

Επεσήμανε επίσης ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δύο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».

Καμπανάκι κινδύνου από Καπραβέλο

«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού», συνέχισε.

Ανησυχία και από την Επιτροπή

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διατυπώθηκαν ενστάσεις για το εύρος των ελευθεριών που δίδονται στους εμβολιασμένους και για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στην επιδημιολογική σταθερότητα που «κατακτήθηκε» με τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων όπως και στην αντοχή του ΕΣΥ. Επισημάνθηκε, μάλιστα, από τους ειδικούς η σταθεροποίηση της επιδημίας, αν και σε υψηλά επίπεδα, στην «κόκκινη» βόρεια Ελλάδα και εκφράστηκε η αγωνία για το πώς μπορεί το «ελευθέρας» σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης για τους πλήρως εμβολιασμένους να εναρμονίζεται με τις γεμάτες κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και στα μικρότερα της περιφέρειας.