60.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα - Θα φύγουν σε 18 χρόνια

 
60.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα - Θα φύγουν σε 18 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 22/09/16 - 18:28

Την ώρα που περίπου 60.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό «αποτρόπαιες και μη ασφαλείς» συνθήκες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης "Διεθνής Αμνηστία" και μάλιστα "υπό άθλιες συνθήκες", υπογραμμίζεται πως για να μπορέσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να εκπληρώσουν τις υποχρέωσεις που έχουν αναλάβει, θα χρειαστούν 18 χρόνια!

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στην δημοσιότητα εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός για την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα παραμένουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Steve Symonds, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».

«Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι "ντροπιαστικά" μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική - το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα», τόνισε ο Symonds.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής επισημαίνει ακόμη ότι παρά την περσινή συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ να υποδεχθούν στις χώρες τους πάνω από 120.000 πρόσφυγες, πολλές χώρες άνοιξαν τα σύνορά τους για λιγότερο από το 5% του αριθμού των ανθρώπων που είχαν πει ότι θα δέχονταν.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Μάλιστα η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα, όπως επισημαίνει η έκθεση της οργάνωσης, η οποία φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «Μηνύματα από την Ελλάδα: Η ελπίδα μας πέθανε».

\Η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει επειγόντως κατάλληλες συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες με τη στήριξη της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχονται, να εφαρμόσουν γρήγορες διαδικασίες για την επανένωση οικογενειών και να χορηγούν ανθρωπιστικές βίζες σε αιτούντες άσυλο με άμεσες ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα

Τα ασυνόδευτα ανήλικα που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα

Τα ασυνόδευτα ανήλικα που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα (Μέρος Β')