Και όμως! Το πρόβλημα, το 2022, θα είναι η εμπιστοσύνη, όχι ο κορονοϊός!

 
Ολλανδία διαδηλώσεις από αντιεμβολιαστές

Ενημερώθηκε: 03/01/22 - 13:24

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Αν σας ρωτούσα ποιο θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανθρωπότητα τη νέα χρονιά, τι θα λέγατε;

Ευκολάκι, θα απαντούσε κάποιος! Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Σαν δεύτερη επιλογή, κάποιοι θα ανέφεραν την ενεργειακή κρίση…

Αν, όμως, κάναμε την ίδια ερώτηση σε έναν άνθρωπο που η άποψή του έχει ένα διαφορετικό ειδικό βάρος -αναφέρομαι στον δισεκατομμυριούχο, συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς- η απάντησή του θα ήταν τελείως διαφορετική.

Μάλιστα, την απάντηση την έδωσε σε άρθρο του με τίτλο: «Λόγοι αισιοδοξίας έπειτα από μια δύσκολη χρονιά».

Κατ’ αρχάς, για να καθαρίζουμε με τα… εύκολα: Ο Γκέιτς βλέπει φινάλε της πανδημίας του κορωνοϊού και άνοδο του metaverse.

Ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη νέα χρονιά; Η απάντηση μπορεί με το πρώτο άκουσμα να εκπλήσσει: Θεωρεί τη δυσπιστία των πολιτών στους θεσμούς.

Αν, όμως, επεξεργαστούμε τη θέση του, θα διαπιστώσουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο. Γιατί, όπως υποστηρίζει, αν οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και τους κυβερνώντες δεν πρόκειται να στηρίξουν τις μεγάλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, όπως οι υγειονομικές κρίσεις, που τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις.

Αλλά, αυτό που υποστηρίζει ο Γκέιτς ότι θα αντιμετωπίσουμε παγκόσμια το νέο χρόνο, εμείς, ως ελληνική κοινωνία, το βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Από τα χρόνια των μνημονίων… Και σήμερα με τους αντιεμβολιαστές… Θυμηθείτε, ακόμα, τις αντιδράσεις, την περίοδο των τελευταίων πυρκαγιών για τις ανεμογεννήτριες… Αλλά και τις αντιδράσεις για το 5G!

Πώς θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, με μεγάλο πολιτικό κόστος, από μια κοινωνία που αντιδρά; Μήπως -για να κλέψω έναν τίτλο της «Εφημερίδας των Συντακτών»- οι κυβερνήσεις -από δω και στο εξής, στα δύσκολα- θα κάνουν ότι παίρνουν μέτρα και εμείς θα κάνουμε ότι τα εφαρμόζουμε;

Αντε να πας μπροστά έτσι…

Καλή χρονιά!

ΥΓ: Στο πρόβλημα αυτό, αν προσθέσουμε και το πολιτικό παιχνιδάκι η εκάστοτε αντιπολίτευση να πριονίζει το κλαδί της εκάστοτε κυβέρνησης, τότε είναι σίγουρο ότι οι θεσμοί θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, θα ενισχύονται οι ακραίοι και όλοι θα γκρεμοτσακιστούμε…

ΠΗΓΗ: realnews