Ο Ερντογάν τρέχει να ξαναχτίσει τις γέφυρες που γκρέμισε… 

 
Ο Ερντογάν τρέχει να ξαναχτίσει τις γέφυρες που γκρέμισε… 

Ενημερώθηκε: 04/01/22 - 23:26

Όσο η Τουρκία εμμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, η Ελλάδα απαντά ενδυναμώνοντας τις συμμαχίες της.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογο του, απάντησε γιατί η Ελλάδα θωρακίζει τα νησιά του Αιγαίου και κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά της σχέδια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στον τουρκικό αποβατικό στόλο, τη λεγόμενη Στρατιά Αιγαίου (Ege Ordusu), που έχει στόχο τα ελληνικά νησιά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Συνάντηση Σαλμάν-Ερντογάν

Την ώρα πάντως που ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν, διόλου τυχαία, επιβεβαίωνε την στροφή της Άγκυρας προς τις χώρες του Κόλπου, προαναγγέλοντας επίσκεψη στο Ριάντ.

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, μία δολοφονία για την οποία τότε είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον διάδοχο του θρόνου Σαλμάν.

Μετά την Αίγυπτο, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα είναι οι χώρες σύμμαχοι της Ελλάδας με τις οποίες ο Ερντογάν επιχειρεί να μπεί σφήνα.

«Με περιμένει το Φεβρουάριο. Το υποσχέθηκα. Θα επισκεφθώ τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους. Κάπως έτσι ο διάδοχος του Βασιλείου των Σαούντ, Πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από ορκισμένος εχθρός, τώρα γίνεται φίλος της Τουρκίας.

Σε παράκρουση ο Μπαχτσελί

Η πολεμική ρητορική της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας πάντως, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση απο επίσημα χείλη. Τη σκυτάλη των λεκτικών επιθέσεων αυτή τη φορά πήρε ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, απείλησε με πόλεμο και ήττα τους Έλληνες, ενώ διαστρεβλώνοντας τη πραγματικότητα χαρακτήρισε την Ελλάδα κράτος-ταραξία.

«Το Αιγαίο είτε θα γίνει θάλασσα γαλήνης και ειρήνης, είτε το τουρκικό έθνος ξέρει πώς να υπογράψει μια νέα νίκη με το αίμα ή τη ζωή του. Ο συνεχής οπορτουνισμός της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δείχνει ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς το να γίνει ένα κράτος-ταραξίας.» δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έδειξε ωστόσο και τον εκνευρισμό του για το νέο υπερσύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας. Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται πολύ στα πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που αγόρασε από τη Γαλλία. Η ατσάλινη θέληση του Τούρκου θα είναι αρκετή για να κάψει τα κέντρα των αντιπάλων και να θερίσει σαν σοδειά τη βούλησή του, όπου θέλει, είτε στον αέρα, είτε στη στεριά, είτε στη θάλασσα.»

Σε 15 ημέρες η άφιξη των πρώτων Rafale

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η πρώτη εξάδα των μαχητικών RAFALE, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια, θα προσγειωθούν στην 114 πτέρυγα μάχης στη Τανάγρα εκτός και αν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Ακόμα ένας παράγοντάς που μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό είναι η εξέλιξη της πανδημίας.

Οι εργασίες στις εγκαταστάσεις στη Τανάγρα έχουν ήδη φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ μέχρι την μεγάλη μέρα πηγές από το Υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι όλα θα είναι έτοιμα για την υποδοχή των νέων ελληνικών μαχητικών.

Τα Rafale θα έρθουν οπλισμένα και πλήρως εξοπλισμένα με Έλληνες πιλότους στο cockpit και έτοιμα να επιχειρήσουν ανα πασά στιγμή. Tους πρώτους μήνες θα συνεχιστεί εκπαίδευση της νέας ομάδας Ελλήνων πιλότων. Η δεύτερη εξάδα των Rafale θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023.

Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα θα έρθει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η κίνηση του Κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο την ημέρα των Θεοφανείων, συνιστά απάντηση σε όλα όσα λένε οι γείτονες για αποστρατικοποίηση των νησιών, ζητώντας όχι μόνο να μην υπάρχει φρουρά, αλλά ούτε και εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός έχοντας στο πλάι του τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων/νο Φλώρο, θα επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες στη Λήμνο, όπως την αεροπορική της βάση, που αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ορμητήρια της πολεμικής αεροπορίας για την υπεράσπιση του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Το μήνυμα προς την Άγκυρα σαφές: H Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, ούτε κυριαρχικά της δικαιώματα.